Duaa räddade livet på sin lillebror, när de flydde Mosul och Islamiska Statens terror. Hon skyddade honom med sin kropp och blev själv träffad av två kulor i axeln. Foto: Niclas Berglund/SVT

Hon tog skotten för sin bror

Uppdaterad
Publicerad

Duaa al Jubory ligger omtöcknad och nyopererad på fältsjukhuset al Athba. Skotten tog i hennes axel, men räddade samtidigt livet på hennes femårige bror Mustafa. Hon är bara ett av alla de barn som faller offer för kriget.

Läkaren ber Duaa att försiktigt röra sina fingrar. Hon har känsel och spretar några gånger med sin högra hand, men det smärtar. Det är svårt att förstå att hennes familj just flytt från ett av Mosuls värst utsatta områden.

– Vi närmade oss det säkra området när jag hörde att IS började att beskjuta oss. Skotten kom så nära och jag skyddade min bror Mustafa i min famn. Men då kände jag en fruktansvärd smärta i min axel, berättar Duaa.

LÄS MER: Civila dödsoffer i krigets Mosul och Raqqa ökar

Bar vita flaggor – besköts ändå

Familjen väntade den här morgonen på ett tecken från skyn. När flygattacken mot IS inleddes skulle familjen utnyttja kaoset och fly. Men ett strejkande bilbatteri förvandlade dem till måltavlor. Och trots att familjen flydde med vita flaggor i sina händer riktades vapnen mot dem.

– Islamiska staten är barbarer. De sköt för att döda oss, men tack vare gud träffade kulorna mig och inte min lillebror, säger Duaa.

Barn oftast offren

De flesta av offren för kriget mellan Islamiska staten och de irakiska styrkorna är barn. Oftast drabbas barnen av splitter- eller skottskador, speciellt när barn försöker att fly från de IS-kontrollerade områdena i västra Mosul.

Duaa flydde med sin familj från hus till hus i Mosuls ruiner, när de blev upptäckta av IS. Foto: Niclas Berglund/SVT

Under eftermiddagsronden konstaterar läkarna att Duaa haft en enorm tur. En av kulorna krossade ett ben i hennes axel, men hon är redan feberfri och kommer att få lämna sjukhuset om tre dagar.

– IS har tagit min barndom ifrån mig. Jag har inte gått i skolan på 3 år och borde snart börja på universitetet. Nu känner jag att jag inte har någon framtid. Terroristerna har tagit allt ifrån mig, säger hon.

ANALYS: Snart kan IS stå helt utan ”egna” landområden

Förstår inte hur IS ska besegras

Vid Duaas sjukhussäng finns hennes mor Halla och hennes bror Mustafa. Han är ledsen, gråter mycket och förstår att hans syster är svårt skadad. Men familjen klarade ändå flykten och ingen dödades.

Och trots att Duaa sköts för bara några timmar sedan så känner hon sig trygg på fältsjukhuset utanför västra Mosul- men bara för stunden.

– Jag ser inget slut på det här kriget, för om du har upplevt IS ondska går det inte att förstå att de kan besegras, säger 16-åringen.

LÄS MER: Mosul har äntligen fått berätta en historia med ett lyckligt slut

Fotograf Niclas Berglund och reporter Stefan Åsberg på plats i Mosul. Foto: Niclas Berglund/SVT

Fakta: Slaget om Mosul

Mosul, med ursprungligen upp emot två miljoner invånare, ligger vid floden Tigris ett 40-tal mil nordväst om Iraks huvudstad Bagdad.

Den terrorstämplade sunniextremistiska rörelsen Islamiska staten (IS) tog kontroll över staden i juni 2014. Det var först förra året som de irakiska styrkorna vågade sig på att återta staden. Offensiven inleddes i oktober och stöds av bland andra amerikanska styrkor.

Regeringsstyrkorna består främst av irakiska soldater, men många stridande kommer även från de så kallade Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF) och kurdiska peshmerga.

I januari meddelade det irakiska försvarsdepartementet att östra Mosul var återtaget. I mitten av februari inleddes insatsens andra fas, för att även ta tillbaka kontrollen över västra Mosul och därmed helt driva ut IS från staden.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.