Efter bombningar i västra Mosul, Irak. Foto: Erik de Castro/TT

Civila dödsoffer i krigets Mosul och Raqqa ökar

Publicerad

Medan kriget om städerna Mosul i Irak och Raqqa i Syrien intensifieras ökar antalet civila dödsoffer. Det visar både officiella siffror från den amerikanska militären och från den oberoende gruppen Airwars.
Men uppgifterna om hur många de civila dödsoffren är går isär.

Pentagons siffror visar visserligen på en ökning av antalet civila dödsoffer efter bombräder mot framför allt Islamiska staten.

Men medan de amerikanska siffrorna är relativt låga, drygt 100 döda sedan offensiven mot Mosul inleddes i oktober, anser Airwars att över 1.200 civila dött till följd av amerikanska bombningar under de senaste sex månaderna.

Ökningen handlar förstås om försöken att återta både Mosul och Raqqa, den sistnämnda staden är IS huvudstad i det så kallade kalifatet.

LÄS MER: Attacken mot Raqqa har inletts

Oberoende Airwars har under hela kriget redovisat siffror som har legat 8-10 gånger högre än de officiella siffror som den amerikanska militären publicerat.

Nu när siffrorna på antalet civila dödsoffer stiger i Irak och Syrien, till följd av offensiven som allierat bombflyg understödjer, har flera människorättsorganisationer reagerat och ifrågasatt det regelverk som tillåter bombningarna.

Pentagons makt har ökat

Redan under förre presidenten Obama fick militären utökade befogenheter att bomba utan godkännande från högre ort. Under president Trump har också Pentagons makt att fatta beslut utan politisk inblandning ökat.

För Humans Rights Watch innebär det med största säkerhet att civila får det svårare att klara sig oskadda under offensiven.

Ryska bombningar

Airwars framhåller samtidigt att tidigare uppskattningar om de ryska bombningarna troligen lett till betydligt fler civila dödsoffer än vad koalitionens räder inneburit.

Men FN har uppmanat den USA-ledda koalitionen att omvärdera sin bombtaktik med tanke på det stigande antalet civila dödsoffer.

Amnesty International har också anklagat koalitionen för att inte göra tillräckligt för att undvika civila dödsoffer och menar att man bryter mot internationella humanitära lagar.

Press att besegra IS

Samtidigt finns det ett tryck att besegra IS snarast möjligt. Iraks premiärminister Haider al-Abadi varnar för att en utdragen kamp om Mosul skulle stärka IS, och general Stephen Townsend, som styr koalitionen i kampen mot IS, vill att offensiven mot Mosul och Raqqa är framgångsrikt slutförd inom de närmaste månaderna.

LÄS MER: 200 civila kan ha dödats i amerikanska flygräder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slaget om Mosul

Mer i ämnet