Foto: Reuters/AFP/EBU

Drönarbilder visar den enorma förstörelsen i Mosul

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska styrkor har officiellt utropat seger över terrororganisationen IS i Mosul men Amnesty International varnar att striderna i staden skapat en civil katastrof. Och bilderna från Mosul – bland annat tagna med drönare – visar en totalförstörd stad i ruiner.

Bilderna från Mosul visar en stad i ruiner och fortfarande pågår sporadiska strider här och var. Amnesty International varnar i en rapport för att striderna i Mosul har skapat en ”civil katastrof”, där båda sidor stått för övergrepp.

LÄS MER: Irak utropar seger i Mosul

Irakiska styrkor har firat att de kört bort IS från Mosul, och till stadens östra delar har många redan återvänt. Men på andra sidan floden Tigris frågar sig många vad det egentligen finns att återvända till.

”Vad ska vi återvända till”

– Jag funderar verkligen på att återvända, men om alla byggnader är förstörda efter befrielsen, och det inte finns någon samhällsservice, vad ska vi invånare och medborgare återvända till?, frågar sig Mosulbon Muhammad.

LÄS MER: Mosul förklaras fritt från IS

Många av dem som flytt Mosul väntas bli kvar i något av Iraks många tältläger.

– Den militära segern till trots återstår det säkerhetsmässiga utmaningar. IS är ett sätt att tänka, och det försvinner inte på grund av militära aktioner. Det som återstår av IS i form av vilande terroristceller kommer att omvandlas till aktiva celler som angriper städer, säger säkerhetsanalytikern Ihsan al-Shammeri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slaget om Mosul

Mer i ämnet