Foto: TT

Mosul förklaras fritt från IS

Uppdaterad
Publicerad

Iraks premiärminister deklarerar seger över IS i Mosul. Nu väntar ett gigantiskt sanerings- och upprustningsarbete i staden.- Jag tillkännager härmed slutet på, och misslyckandet och kollapsen av, terrorstaten av falskhet och terror, som terrororganisationen Daesh (IS) utropat från Mosul, sade premiärminister Haider al-Abadi i ett tal på statlig tv.

Under helgen hade al-Abadi hyllat de väpnade styrkorna under sitt besök i staden, då slutstriderna ännu pågick mot ett fåtal kvarvarande terrorister i stadskärnan.

LÄS MER: Irak utropar seger i Mosul

Enligt premiärministern väntade han då med det officiella tillkännagivandet av respekt för de styrkor som fortfarande kämpade mot kvarvarande terrorister i stadskärnan.

– Den stora segern är i hamn, tillade han på Twitter.

Foto: TT

Tusentals har dödats

Segern kommer med stora förluster. Stora delar av Iraks näst största stad ligger i ruiner. Tusentals människor har dödats eller skadats och nästan en miljon människor har tvingats från sina hem sedan i höstas. De flesta har inte kunnat återvända.

LÄS MER: ”Nu när Daesh drivs ut ur Irak kan det svåra börja”

Nästan all återuppbyggnad är beroende av att man först röjer undan minor. Danmarks regering avsätter 21 miljoner danska kronor 2017 och ytterligare 25 miljoner 2018 till minröjning i Mosul, skriver utrikesminister Anders Samuelsen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Dansk hjälp till minröjning i Mosul

Fakta: Striden om Mosul

Mosul är Iraks näst största stad efter Bagdad, med uppemot två miljoner invånare före kriget. Staden ligger vid floden Tigris.

Befolkningen är till största delen sunniter. Det fanns dock runt 35 000 kristna i Mosul när IS invaderade i juni 2014. De ställdes inför ultimatum att konvertera, betala en speciell skatt eller lämna Mosul. Nästan alla flydde.

Mosul var en viktig landvinning för IS som utropade sitt så kallade kalifat där.

Det var först förra året som de irakiska styrkorna vågade sig på att återta staden. Offensiven inleddes i oktober och stöds av bland andra amerikanska styrkor.

I januari meddelade det irakiska försvarsdepartementet att östra Mosul var återtaget. I mitten av februari inleddes insatsens andra fas, för att även ta tillbaka kontrollen över västra Mosul och därmed helt driva ut IS från staden.

Den 9 juli sade Iraks premiärminister Haider al-Abadi att landets säkerhetsstyrkor segrat över IS i Mosul.

Från och till Mosul går strategiska handelsvägar i norra Irak, och staden är känd för handel med matvaror och tyger. Mosul ligger runt 35 mil nordväst om Bagdad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.