Dansk hjälp till minröjning i Mosul

Publicerad

Ett gigantiskt sanerings- och upprustningsarbete väntar i den irakiska staden Mosul, där regeringsarmén nu har kastat ut nästan alla medlemmar av terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Danmarks regering bidrar med pengar till minröjning.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi hyllade sina väpnade styrkor under sitt besök i Mosul i helgen, då slutstriderna ännu pågick.

Han deklarerade att staden befriats, men sade också att han helt officiellt kommer att utropa seger över IS i Mosul när alla fickor som hålls av IS i staden har övertagits.

En stad i ruiner

Enligt premiärministern väntar han med det helt officiella tillkännagivandet i respekt för de styrkor som fortfarande kämpar mot kvarvarande terrorister i stadskärnan.

– Den stora segern är i hamn, tillade han.

Segern kommer med stora förluster. Stora delar av Iraks näst största stad ligger i ruiner.

Dansk minröjning i Mosul

Tusentals människor har dödats eller skadats och nästan en miljon människor har tvingats från sina hem sedan i höstas. De flesta har inte kunnat återvända.

Nästan all återuppbyggnad är beroende av att man först röjer undan minor.

Danmarks regering avsätter 21 miljoner danska kronor 2017 och ytterligare 25 miljoner 2018 till minröjning i Mosul, skriver utrikesminister Anders Samuelsen i ett pressmeddelande.

Striden om Mosul

Mosul är Iraks näst största stad efter Bagdad, med uppemot två miljoner invånare före kriget. Staden ligger vid floden Tigris.

Befolkningen är till största delen sunniter. Det fanns dock runt 35 000 kristna i Mosul när IS invaderade i juni 2014. De ställdes inför ultimatum att konvertera, betala en speciell skatt eller lämna Mosul. Nästan alla flydde.

Mosul var en viktig landvinning för IS som utropade sitt så kallade kalifat där.

Det var först förra året som de irakiska styrkorna vågade sig på att återta staden. Offensiven inleddes i oktober och stöds av bland andra amerikanska styrkor.

I januari meddelade det irakiska försvarsdepartementet att östra Mosul var återtaget. I mitten av februari inleddes insatsens andra fas, för att även ta tillbaka kontrollen över västra Mosul och därmed helt driva ut IS från staden.

Den 9 juli sade Iraks premiärminister Haider al-Abadi att landets säkerhetsstyrkor segrat över IS i Mosul.

Från och till Mosul går strategiska handelsvägar i norra Irak, och staden är känd för handel med matvaror och tyger. Mosul ligger runt 35 mil nordväst om Bagdad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.