Boende transporterar kropparna av flera personer som dödades i strider mellan IS och irakiska säkerhetsstyrkor. Foto: Felipe Dana/AP

200 civila kan ha dödats i amerikanska flygräder

Uppdaterad
Publicerad

FN uttrycker stor oro över rapporterna om att hundratals civila kan ha dödats i amerikanska flygräder i Mosul i Irak. Enligt irakiska soldater kan uppemot 200 civila ha dödats när de gömde sig i källare under hus som bombades.

FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp citerar rapporter från Mosul om att ett stort antal civila dödats i den tätbefolkade stadsdelen Al Aghawat Al Jadidah de senaste dagarna.

Enligt FN kan det röra sig om hundratals civila som dödats i striderna mellan terrorgruppen Islamiska staten och den koalition av länder som strider mot terroristerna.

– Vi är chockade över den fruktansvärda förlusten av människoliv och uttrycker vår djupaste sorg för de familjer som uppges ha drabbats, säger Lise Grande, humanitär samordnare för Irak, i ett uttalande under fredagen.

Ska ha dödats i källare

New York Times har intervjuat irakiska soldater och boende i Mosul och fått obekräftade uppgifter om att dussintals döda civila, däribland kvinnor och barn, grävts fram från bombade hus i västra Mosul de senaste dagarna efter amerikanska flygräder.

En man i sorg efter att ha identifierat en död anhörig som hittades i ett raserat hus i västra Mosul. Huset förstördes i strider mellan IS och säkerhetsstyrkor. Foto: Felipe Dana/AP

Den irakiske majoren Maan al-Saadi säger till New York Times att många civila dödades när amerikanska flygplan bombade tre bostadshus där den irakiska armén hade pekat ut krypskyttar på taken. De irakiska soldaterna visste inte att civila gömde sig i källare under husen.

– Efter flyganfallet blev vi förvånade när vi såg de civila offren. Jag tror att det var en fälla från IS för att stoppa flygbombningarna och vända opinionen mot oss, säger han.

USA bekräftar utredning

Från USA:s sida bekräftar man för New York Times att man utreder serier av flyganfall de senaste dagarna. Man vill utreda om den stora explosionen som tros ha dödat många civila var ett resultat av amerikanska bomber eller minor från IS.

– Det är en komplicerad fråga och vi har haft folk som jobbat hela natten med detta, sa översten John J. Thomas till tidningen på fredagen.

När det gäller orsaken till explosionen säger han:

– För tillfället är svaret: Vi vet inte.

Han kunde heller inte precisera när attacken ägde rum utan menar att det är oklart. Thomas hävdar dock att uppgifterna väckt uppmärksamhet ”på högsta ort” inom den amerikanska militären.

I ett uttalande sa det ledaren för USA:s högkvarter i Bagdad att attacken som utreds skedde någon gång mellan 17 mars och torsdagen den 23 mars.

Väckt ilska

Hos de lokala myndigheterna i Mosul har de civila dödsoffren efter koalitionens flyganfall väckt ilska.

Mosuls borgmästare Abdulsattar Alhabu, bedömer att minst 200 civila dödats av flyganfall i Mosul de senaste dagarna och fruktar att IS ska dra nytta av dödsoffren.

– De här upprepade misstagen kommer att göra det svårare att befria Mosul från IS, och det kommer att göra att civila som är under IS kontroll kommer att vara mindre villiga att samarbeta med säkerhetsstyrkorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slaget om Mosul

Mer i ämnet