Presidentkandidaten Soumaïla Cissé (vänster) får möta den tidigare presidenten Ibrahim Boubacar Keïta (höger) i en andra valomgång. Foto: AFP/Scanpix

Hot om nytt våld efter valet i Mali

Uppdaterad
Publicerad

På söndag avgörs presidentvalet i Mali. Den nyvalda regeringen ska därefter ha en dialog med tuaregrebeller som hotar att ta till vapen om de inte får självstyre. Samtalen blir avgörande för FN-styrkor som sätts in i höst.

Två veteraner möts i den andra valomgången: förre premiärministern Ibrahim Boubacar Keita och förre finansminister Soumalia Cisse. Keita vann första valomgången med knappt 40 procent av rösterna mot knappt 20 för Cisse.

Dialog med rebeller

Förhoppningarna är att valet ska bli en vändpunkt efter våldet som följde på militärkuppen i mars 2012. Utvecklingen spelar stor roll för om det frysta internationella biståndet på fyra miljarder dollar kan sättas in i landet, som är ett av världens fattigaste.

Enligt ett avtal ska den nyvalda regeringen inom 60 dagar inleda en ”inkluderande dialog” med tuaregrebeller från gerillan MNLA. De har hotat att bekämpa regeringen om de inte får självstyre i sitt omstridda område Azawad i norra Mali.

– Vi kommer att fortsätta vår kamp på demokratisk väg, men vi kommer att ta till vapen igen om vi måste, sade MNLA-ledaren Moussa Ag Assarid i söndags.

FN-styrka på väg

Processen är avgörande för FN-styrkan, med bland andra svenskar och norrmän, som sätts in i höst. Kommer de till ett land med fredlig utveckling eller fortsatt inbördeskrig?

John Karlsrud, forskare på Norges utrikespolitiska institut (Nupi), tycker att FN-soldaterna har fått ”för stor makt”. FN:s säkerhetsråd har gett FN-styrkan Minusma mandat att ta till ”alla nödvändiga medel” för att stabilisera läget.

– Jag tycker att det är för tidigt för FN att gå in, säger Karlsrud till den norska nyhetsbyrån NTB och menar att läget är för osäkert för att FN ska kunna göra ett bra jobb.

Norges utrikesminister Espen Barth Eide menar däremot att det är en fördel att Minusma har brett mandat och är ”förberedd om det blir ny oro i landet”.

FN:s fredsstyrka i Mali

* FN:s fredsstyrka i Mali, Minusma, tog den 1 juli över ansvaret för säkerheten.

* Minusma ersätter afrikanska styrkor som har backat upp franska trupper som gick in i Mali i januari i år för att hjälpa regeringen.

* Vid FN-övertagandet den 1 juli bestod styrkan av cirka 6 000 västafrikanska soldater.

* När Minusma är fullt utbyggd i december ska FN-styrkan bestå av 12 640 personer, varav 11 200 är militärer och 1 440 poliser.

* De flesta deltagarna är afrikaner. Kina bidrar med 500 soldater.

* Ett svensk styrka på upp till 160 militärer och poliser ska delta och väntas vara på plats i oktober. Norge bidrar med 20 personer.

Källor: FN, BBC och NTB. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.