HRW: Flera fall av tortyr i jakten på IS

Publicerad

Tusentals människor som flytt IS-fästet al-Fallujah, väster om Bagdad, i samband med offensiven mot staden granskas av den irakiska armén för att avslöja möjliga medlemmar av terrorrörelsen. Men flera fall av misshandel och tortyr i samband med undersökningarna har rapporterats, enligt Human rights watch.

Organisationen refererar också till rapporter om att minst 17 personer har avrättats av regeringstrogna styrkor nordost om al-Fallujah.

Iraks premiärminister Haider al-Abadis stab har i ett uttalande nyligen meddelat att alla misstänkta övergrepp ska utredas.

Drygt 2 100 personer som lämnat al-Fallujah hålls i förvar misstänkta för samröre med IS, medan drygt 11 600 har släppts. Ytterligare 7 000 personer undergår fortfarande säkerhetskontroller, enligt den irakiska armén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.