De värst drabbade områdena är Kashmir i Indien där 175 personer har omkommit och Punjab-provinsen i Pakistan där 200 personer dött och lika många skadats.

Hundratusentals fast i vattenmassorna

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals människor är fast i vattenmassorna efter de enorma översvämningarna som drabbat Pakistan och Indien. För flera av dem är räddningshelikoptern det enda sättet att få tag på rent vatten och andra förnödenheter.

400 människor har omkommit och hundratusentals drabbats av de senaste dagarnas stora översvämningarna i Pakistan och Indien. De värst drabbade områdena är Kashmir i Indien där 175 personer har omkommit och Punjab-provinsen i Pakistan där 200 personer dött och lika många skadats.

Översvämningarna är de värsta i regionen på över 50 år och hundratals byar står under vatten.

I Kashmir på den indiska sidan är den viktigaste vägen fortfarande avstängd, men en del mindre vägar och vatten och elledningar har återställts på en del ställen.

Brist på båtar

Militären i indiska Kashmir arbetar nu med att leverera förnödenheter och evakuera de värst drabbade. 22 helikoptrar och fyra flygplan sattes in i räddningsinsatsen. Tusentals evakuerades från området och flögs till Delhi.

– Armén har räddat oss. Först evakuerades vi med helikopter och nu flyger de oss till Delhi. Armén har verkligen gjort ett fantastiskt jobb, säger Gopal Mittal, en av de drabbade i provinsen Kashmir till Reuters.

Ett problem för räddningsarbetet är bristen på båtar för att nå fram till de drabbade.

– En flotta med 100 båtar ska flygas in från Delhi, sade kommissionären för Kashmir, Rohit Kansal, till den indiska nyhetsbyrån PTI.

”Vi har ingenting nu”

På den pakistanska sidan, i staden Gujarat i Punjab-provinsen har mängder av bönder förlorat hela sin skörd, sina hem och boskap efter fyra dagars ihållande regn som översvämmat floderna.

– Här stod min brors hus och vårt hus var på den andra sidan. Vi kan bara stå här på den här kullen och försöka överleva. All vår boskap har drunknat och hela risfältet svämmade över. Allt blev förstört. Vi har ingenting nu, säger Mohammad Saleem från Gujarat till statliga kinesiska tv-bolaget CCTV.

Och än är faran inte över – nya oväder väntas till flera regioner i Pakistan under de närmaste dagarna. Enligt pakistansk militär är fortfarande 970 personer helt strandade till följd av översvämningarna i Gujarat. Pakistans militär har skickat fem helikoptrar och 105 fartyg till området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.