Människor svälter efter orkanen, och hjälpen har svårt att nå fram. Foto: TT

Hungersnöd i orkanens spår i Vanuatu

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på rent vatten och mat börjar nu bli akut på öarna i Vanuatu där de råder total förödelse efter helgens kraftiga tropiska orkan.

Omfattningen av skadorna efter orkanen Pams framfart på de isolerade öarna i Vanuatu börjar att klarna, efter att hjälporganisationer börjar anlända till området. Nu varnar biståndsarbetare för att läget är akut.

– Maten håller på att ta slut, säger den australiske hjälparbetaren Tom Perry till AFP.

Orkankatastrof i Vanuatu

BBC rapporterar att situationen blivit så desperat att människor på en av de avlägsnare öarna nu tvingas dricka saltvatten för att överleva. Saltvattnet skadar mer än det gör nytta då det vatten som redan finns i kroppen går åt till att rensa bort saltet, och det blir värre ju mer en person dricker.

Flera tusen hemlösa

De mest isolerade av de 80 öarna är svåra att ta sig till och de flesta öarna saknar flygplatser och de som har det, har endast en liten landningsbana vilket försvårar för stora plan att komma med förnödenheter.

Minst 3.300 personer har blivit hemlösa efter den tropiska orkanen och Unicef beräknar att 60.000 barn påverkas av katastrofen. El saknas på många platser och skolorna håller stängda.

Hungernöd

37 evakueringscenter har satts upp på olika platser i Vanuatu. En av dem som tagit skydd i ett sådant center i Port Vila är Melissa Song, 22, som förlorat sitt hem.

– Vi har inte sovit sedan i torsdags och bara ätit lite konserver, säger hon till AFP.

– Prioritet just nu är rent vatten, mat, tak över huvudet. Dessa fundamentala saker behöver vi fixa direkt och vi har bråttom, säger hjälparbetaren Alex Snary till nyzeeländska tv-kanalen TVNZ.

På Tanna Island tros 80 procent av bebyggelsen vara helt förstörd. FN har sänkt antalet döda från 24 till 11, men myndigheter befarar att antalet kommer att stiga när man nått de mest avlägsna öarna. Öborna är vana vid stormar, men många berättar nu om en orkan som var den värsta de upplevt.

– Vi visste inte vad vi skulle göra, vi tog madrassen och ställde den mot fönstret, säger Rose Harry som bor på Tanna Island, till AP.

Hjälp inte nått alla

På Moso Island, norr om huvudstaden Port Vila, säger öbon Ellah Fred att orkanen var den starkaste han varit med om. Han uppgav också för TVNZ att hjälpen inte kommit fram till hans ö.

Samuel Toara, 25, trodde han skulle dö när stormen drog in över kusten i staden Port Vila, där han gömde sig i ett kolsvart hem tillsammans med två pojkar, när strömmen gått.

– Det var väldigt svårt. Stormen lät som ett stort flygplan som flög väldigt lågt, säger han till AFP.

Taket till hans hus, gjort av plåt och timmer, flög av och huset svämmade över.

– Regnet och vinden var som vit rök och jag hade vatten upp till knäna. Men jag sa till pojkarna att de inte skulle oroa sig för vattnet. Bara vi överlever, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkankatastrof i Vanuatu

Mer i ämnet