Foto: Niclas Berglund

”Ingen skonas i Aleppo”

Uppdaterad
Publicerad

– Min bror träffades i huvudet av bombsplitter. Ingen skonas just nu i Aleppo, säger Mohammed Assaf.

Han står lutad över sin brors sjuksäng på Kilis sjukhus i Turkiet. Här hamnar några av krigets offer, men bara de som haft tur.

Mycket av akutinsatserna på det här turkiska gränssjukhuset handlar om att vårda syriska flyktingar. Flykten från Aleppo har satt en enorm press på sjukhuset.

– Alla i Aleppo lever under ständig beskjutning och bombattacker från luften. Så många skadas varje dag, berättar Kasem Hussein.

Syrienkriget

Själv träffades Kasem, precis som sin kamrat i sängen bredvid, av bombsplitter. De har båda allvarliga skador i ansiktet och läkarna kan ännu inte säga om deras syn går att rädda.

Ryska bomber faller över byarna

De ryska flyginsatserna har förändrat styrkeförhållandena i Aleppo och gjorde att striderna blossat upp på allvar. Innan kriget var Aleppo Syriens största stad, med ett ytterst viktigt strategiskt läge, bara drygt 5 mil från den turkiska gränsen.

Regeringsstyrkorna kontrollerar nu ungefär 60 procent av staden, men framryckningen har också inneburit ett högt pris för civilbefolkningen.

– De ryska bomberna faller också över våra byar. Vi har ingenstans att söka skydd, berättar Mohammed Assaf, som tog sig till det turkiska sjukhuset när hans bror skadades.

Brist på allt

På lördagen tog Kilis sjukhus emot 17 svårt skadade från den syriska sidan, men bara en bråkdel av de som verkligen behöver vård kan ta sig hit. Och nu riskerar en humanitär katastrof att drabba Aleppo. Regeringsstyrkor kontrollerar nu den enda ordentliga vägen in i staden, just den rutt där hjälpsändningarna tidigare har skickats. Men nu står allt stilla.

– Det råder brist på allt i Aleppo. Vårt folk svälter, säger Mohammed Assaf. Vi behöver hjälp.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet