En tyst minut för Berlin-offren hölls på Alte Foersterei-stadion i Berlin på måndagen. Foto: TT

Insamlingar till polske chaufförens familj

Uppdaterad
Publicerad

Den polske långtradarchaufför som troligen mördades av Anis Amri när han försökte hindra honom att begå terrordådet i Berlin hedras nu på flera sätt. En brittisk insamling har redan fått ihop mer än en miljon kronor till Lukasz Urbans familj.

Fler än 7.000 personer har tillsammans hittills skänkt över 114.000 brittiska pund (runt 1,3 miljoner kronor) till den mördade polske lastbilschauffören Lukasz Urbans familj.

Gräsrotsinsamlingen startades av den brittiske yrkeskollegan David Duncan dagen efter julmarknadsdådet i Berlin i måndags.

”Chockad och upprörd”

”Även om jag inte kände Lukasz har historien om hans förtida död chockat och upprört mig” skriver Duncan på insamlingens webbplats.

Läs mer: Lastbilschauffören försökte stoppa Berlinterroristen

Han fortsätter:

”Inga pengar kan bringa Lukasz tillbaka, men förhoppningsvis kommer de att hjälpa hans familj”.

Sköts till döds

Den 37-årige polacken hittades skjuten till döds i passagerarsätet i den lastbil som körde in i en julmarknad i centrala Berlin. Terrordådet krävde ytterligare elva människors liv och 48 skadades.

”En kollega till Lukasz Urban sade att han var så hängiven sitt jobb att han troligen försvarade lastbilen till 'det bittra slutet'”, skriver Duncan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.