SVT:s korrespondent Johan Ripås till höger i bild. Foto: SVT

Intensiv jakt efter underrättelseläcka i Pretoria

Uppdaterad
Publicerad

Pretoria i Sydafrika har blivit centrum för underrättelsetjänster från hela världen. Och det är främst i kampen om Afrikas naturtillgångar som omvärldens underrättelsetjänster är aktiva. Men nyligen läckte dokument från den sydafrikanska underrättelsetjänsten med mycket känslig information. Bland annat namn på 78 utländska spioner som är stationerade i Pretoria.

– Man söker nu intensivt efter läckan här i Pretoria, säger Mike som jobbar för underrättelsetjänsten i ett europeiskt land till SVT.

Jag träffar Mike i ambassadskvarteren i Pretoria. Staden är näst efter Washington DC den diplomattätaste plasten i världen. Mängder av ambassader och konsulat finns i staden. 

– Den här läckan kan helt klart få konsekvenser. När vi utbyter information med sydafrikanerna räknar vi med att den stannar hos dem, säger Mike.

Jasmine Opperman har tidigare arbetat femton år inom den sydafrikanska underrättelsetjänsten och rapporterat direkt till regeringen. Hon menar att det är de täta internationella nätverken i Pretoria som har gjort staden till Afrikas spionhuvudstad. 

– Varje ambassad har någon form av underrättelse. Det är givetvis inte bara diplomater som jobbar där, säger Jasmine Opperman.

Stora ekonomiska intressen

Men även om underrättelseverksamheterna är baserade i Pretoria är arbetet inriktat mot hela kontinenten.

– Omvärlden hoppas mycket på Afrika nu. Och det finns stora ekonomiska intressen på kontinenten. Man vill veta i förväg hur regeringar och ledare tänker agera. Till det räcker inte diplomatiska insatser. Man måste ha underrättelsen.

Enligt Mike som jobbar inom underrättelsen är de europeiska länderna särskilt intresserade av hur Kina och Ryssland agerar på kontinenten.

– Kina finns ju i stort sett överallt. De är ute efter naturtillgångarna. Ryssarna däremot är mest fokuserade på försvarsindustrin. De söker köpare för krigsmateriel som de exporterar. Vi har märkt en kraftigt ökad närvaro från Ryssland sedan krisen i Ukraina startade och sanktioner infördes, säger Mike.

Enligt Mike räknar inte Ryssland med att sälja några större mängder vapen till Sydafrika. Men eftersom Sydafrika har goda kontakter över hela Afrika är Ryssland mån om kontakterna med landet. 

– Ryssland har slumrat under många år. Men nu när de trappar upp har de en gratisingång här på grund av sitt förflutna. Många inom ANC har bott och utbildats i Ryssland, säger Mike.

Lämnades till al Jazeera

Ett annat område som utländsk underrättelse riktar in sig på är terrorism. Grupper som finansierar terrororganisationer som al Shabab och Boko Haram misstänks finnas i Sydafrika. 

– Terrorattacken i Nairobi mot köpcentrumet Westgate blev en väckarklocka här. Även om inte Sydafrika är ett mål i sig så finns det ju många utländska ambassader här och även köpcentrum med utländskt ägande, säger Mike.

De läckta dokumenten, som lämnades till tv-kanalen al Jazeera, innehåller mängder av olika typer av information. Bland annat finns förfrågningar från andra länder om enskilda personer, organisationer och företag.

– De dokument jag har sett innehåller namn, mål och länder som är föremål för underrättelsesamarbeten som Sydafrika har. Vår regering kommer att behöva förklara sig inför många länder nu, säger Jasmine Opperman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.