Foto: TT

Intensiva jakten på misstänkt terrorist fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Salah Abdeslam, den åttonde misstänkte gärningsmannen bakom Parisattackerna, är fortfarande på fri fot – trots en intensiv polisjakt. Samtidigt har nu fem av de åtta terroristerna identifierats. Nu har uppgifter börjat läcka om vad som sägs i förhören.

Flera dygn efter terrordåden i Paris befinner sig fortfarande Salah Abdeslam på fri fot. Han bedöms som mycket farlig. Bilder på honom finns över hela Europa och allmänheten uppmanas att inte göra nånting på eget bevåg utan att höra av sig till myndigheterna. På måndagen genomförde ett hundratal poliser en massiv insats i stadsdelen i Molenbeek i jakten på Abdeslam utan resultat.

Samtidigt fortsättar förhören med två personer som misstänkts för att hjälpt honom ut från Paris. Enligt uppgifter som läckt ut i pressen ska Abdeslam har ringt och beställt ”hämtning” vid 22-tiden – det vill säga direkt efter attenaten.

Terrordåden i Paris

Tidningen Le Nouvel Observateur rapporterar att Abdeslam ska ha hämtats av två unga män som han är bekant med. Abdeslam ska ha sagt att han betalar både bränsle och vägtullar bara han blir hämtad, rapporterar SVT Nyheters Christoffer Wendick på plats i Bryssel.

Hävdar att de inte visste

De ska ha kommit till Paris på lördag morgon klockan 03.00 och hämtat Abdeslam. De tre männen stoppades i en kontroll i riktning mot Belgien cirka 09.00. Men polisen kände då inte till att Salah Abdeslam var delaktig i attackerna i Paris.

De två medhjälparna greps av polis i Molenbeek efter att ha släppt av Abdeslam i kvarteret. Männen ska ha hängt runt i kvarteret precis som vanligt, och inte försökt hålla sig gömda. Enligt källor till Le Nouvel Observateur har de två männen hävdat i förhör att de var helt ovetande om att Salah Abdeslam deltagit i attackerna i Paris. De hämtade honom innan han blev efterlyst av polisen och visste ingenting, ska männen ha hävdat i polisförhör.

Insats i Belgien

I Belgien höjdes sent på måndagen beredskapsnivån för terror attentat till  nivå tre av fyra. Tidigare på måndagen genomförde belgisk polis på en större insats i Bryssel-stadsdelen Molenbeek, som utmålats som ett fäste för militanta jihadister, i jakten på den internationellt efterlyste Abdeslam.

Molenbeek är också stadsdelen där flera av de misstänkta för terrorattackerna tidigare har bott.

En stor polisstyrka höll en byggnad omringad i flera timmar och uppmanade människor som uppehöll sig därinne att komma ut.

En talesperson för åklagarmyndigheten bekräftade att insatsen var inriktad på att hitta internationellt efterlyste Salah Abdeslam, misstänkt som den åttonde gärningsmannen bakom fredagens attacker.

Gäckar polisen

Men vid 14-tiden hade insatsen avslutats, utan att Abdeslam hittats.

– Jag kan inte kommentera resultatet. Det kommer kanske fler insatser, säger borgmästaren i Molenbeek, Francoise Schepmans, enligt tidningen Le Soir.

Vid 22-tiden kom rapporter om en stor polisinsats mot ett lägenhetshus  i Neudorf, en stadsdel i franska Strasbourg, nära den tyska gränsen. Salah Abdeslam skulle ha setts i området. Efter en halvtimme blåstes insatsen av utan att någon hade gripits.

Abdeslams bror, Mohamed Abdeslam, greps i helgen men släpptes i dag av polis eftersom han har alibi för tiden för dådet. I ett uttalande till pressen vid sitt hem i Molenbeek sade han själv att han inte hade någon aning om var brodern skulle befinna sig.

– Mina föräldrar är chockade av tragedin. Mina två bröder är normala, jag har aldrig märkt någonting, säger Mohamed Abdeslam.

Fem terrorister identifierade

Franska myndigheter meddelade i dag att fem av de åtta terrorister som tros ha varit de mest aktiva gärningsmännen under attackerna i fredags kväll har identifierats. Tre av dem som dog har ännu inte fastställda identiteter. De fem identifierade är:

1. Salah Abdeslam

Den enda av terroristerna som fortfarande antas vara vid liv och som jagas intensivt i Europa.

Salah Abdeslam är 26 år och fransk medborgare, född och bosatt i Bryssel. Han ska ha hyrt bilarna som gärningsmännen i Paris använde sig av.Enlig utredarna är det troligt att han sedan tillsammans med sin bror Brahim genomförde skottlossningarna mot krogarna i Paris 10:e och 11:e arrondissement.

På lördag förmiddag stoppades Abdeslam i en annan bil vid en gränskontroll på väg tillbaka in i Belgien, men greps inte då han ännu inte var efterlyst. Fransk polis gick på söndagen ut med en efterlysning med namn, bild och beskrivning. Salam Abdeslam beskrivs som mycket farlig för allmänheten och de som har uppgifter om var han kan befinna sig uppmanas kontakta fransk polis.

Enligt uppgifter till le Parisien på måndagskvällen, från källor nära utredningen, är det högst sannolikt att Abdeslam ska ha gett sig på flykt sedan han kontaktat medhjälpare i Belgien efter fredagens dåd.

Abdeslam är känd av en del i bostadsområdet Molenbeek i Bryssel.

– Jag har väl mött honom på gatan några gånger, och hans bröder. Här känner alla varandra. Men inte trodde jag att de skulle bli inblandande i något sådant här, säger Mustapha Zoufri till TT.

2. Brahim Abdeslam

31 år och bror till Salah Abdeslam. Brahim Abdeslam sprängde sig själv till döds i närheten av Bataclan, vid Comptoir Voltaire på boulevard Voltaire.

Endast han själv dog när bomben utlöstes. Han var fransk medborgare men var bosatt i Bryssel. Han var inte känd av myndigheterna sedan tidigare. Han drev sedan två år tillbaka ett kafé i Brysselstadsdelen Molenbeek, tillsammans med sin bror Salah.

3. Bilal Hadfi

Var 20 år när han sprängde sig själv till döds utanför Stade de France. Fransk medborgare men bosatt i Belgien, i Brysselförorten Neder-over-Heembeek.

Han ska ha radikaliserats våren 2014 och rest till Syrien för att kriga för IS. Han var inte tidigare känd av fransk polis, men däremot av belgisk underrättelsetjänst.

4. Samy Amimour

28 år, dog också inne på Bataclan. Född i Paris och uppvuxen i Drancy, nordost om Paris. Han utreddes 2012 för samröre med terrorister. 2014 reste han till Syrien.

Enligt France tv Info ska hans pappa ska ha åkt efter honom dit för att övertala honom om att lämna de syriska motståndsgrupper han gått med i.

5. Omar Ismaïl Mostefaï:

29 år, dog inne på Bataclan. Han var född och uppväxt i Courcouronnes söder om Paris. Var känd av polisen som en småtjuv, dömd för åtta brott men aldrig till fängelse.

2010 ska han ha radikaliserats och sedan dess ha hållits under uppsikt av fransk säkerhetstjänst. Han har dock aldrig tidigare förekommit i en utredning om terrorbrott.

Hundra i husarrest

Utöver identifieringsarbetet har samtidigt det utlysta undantagstillståndet i Frankrike tillåtit myndigheterna att göra en mängd tillslag runtom i landet utan krav på husrannsakningsorder. Polisen har gripit 23 personer, satt över 100 i husarrest och beslagtagit pistoler, automatvapen, datorhårdvara, mobiltelefoner och narkotika, uppger inrikesminister Bernard Cazeneuve enligt AFP.

En källa med insyn i polisutredningen uppger för Reuters att hjärnan bakom terrordåden misstänks vara 27-årige belgiske medborgaren Abdelhamid Abaaoud som har marockanskt ursprung. Han ska befinna sig i Syrien och tros vara den som gett order om Parisattackerna.

Den belgiske åklagaren Eric van der Sypt ville på måndagen dock inte bekräfta uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet