Irakiska säkerhetsstyrkor skjuter artilleri mot IS-mål nära Falluja. Foto: TT

Irakiska styrkor in i Falluja

Uppdaterad
Publicerad

Den irakiska armén har påbörjat ett anfall mot Falluja, som kontrolleras av den extremistiska jihadiströrelsen Islamiska staten (IS). Tiotusentals civila tros befinna sig i staden.

Angreppet sker från tre håll, uppger styrkornas befälhavare, generallöjtnant Abdelwahab al-Saadi. Operationen för att ta tillbaka staden från IS går därmed in i en ny fas.

– Irakiska styrkor gick in i Falluja med flygunderstöd från den internationella alliansen, det irakiska flygvapnet och med hjälp av artilleri och stridsvagnar, sade al-Saadi, som leder operationen.

Terroriströrelsen IS

Ska återta byar

Sedan en vecka tillbaka försöker den irakiska armén återta Falluja med hjälp av Iranstödda shiamiliser. Hittills har insatsen främst varit inriktad på att återta byar runt staden, som ligger nära huvudstaden Bagdad.

Falluja var den första irakiska staden som togs av IS i början av 2014, ett halvår före extremistgruppens offensiv i stora delar av Irak och Syrien.

”Kommer att ta tid”

Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan, räknar med att de irakiska styrkornas anfall mot Falluja kommer att lyckas. Men det kommer att ta tid att ta kontroll över staden, säger han.

– De brukar tro att det tar en vecka, då tar det tre eller fyra veckor. De irakiska styrkorna är inte lika starka som de hoppas. Och IS slåss ju oftast väldigt våldsamt, säger Hallenberg.

– En sak som är lite oklar är hur mycket de får stöd från Iran och USA. De gånger de har lyckats, som i Ramadi, så har det varit väldigt mycket amerikanska bombningar. Det är en osäkerhetsfaktor, det behövs ofta väldigt kraftiga amerikanska bombningar för att de ska lyckas.

Fakta om Falluja

Falluja ligger omkring sex mil väster om Iraks huvudstad Bagdad och är ett viktigt centrum för landets sunnimuslimska minoritet. I staden finns flera hundra minareter och staden kallas även ”Moskéernas stad”.

Staden var den första som togs av Islamiska staten (IS) i januari 2014, ett halvår före extremistgruppens stora offensiv i Irak och Syrien.

Många irakier kallar Falluja ”Ormens huvud”, eftersom det var där IS framryckningar i landet började.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet