Iran friger amerikansk journalist

Uppdaterad
Publicerad

Iran friger fyra iranier med dubbelt medborgarskap, bland annat Washington Posts korrespondent i Teheran.

Iran släpper den amerikanske journalisten och Washington Post-korrespondenten Jason Rezaian tillsammans med tre andra fångar som har dubbelt medborgarskap i Iran och USA.

Uppgiften om Rezaians frisläppande kommer från internationella medier.

Irans atomenergiprogram

Frisläppandet sägs ske i ”nationens intresse” enligt den allmänne åklagaren i Teheran.

Beskedet kommer samtidigt som den amerikanska utrikesministern John Kerry anlände till Wien där han tillsammans med sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif och EU-företrädare ska diskutera de sista detaljerna i kärnteknikavtalet med Iran.

Iran har gått med på att kraftigt reducera sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lyfta sanktioner mot landet. Bland annat har Iran eliminerat möjligheterna att få fram plutonium till kärnvapen och dessutom hällt betong i kärnan i tungvattenreaktorn i Arakt.

USA som länge fruktat att Iran har haft som syfte att framställa kärnvapen har varit ett av de länder som varit pådrivande i processen.

På mötet väntas nu det Internationella atomenergiorganet bekräfta att avtalet uppfyllts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet