Världsarvstaden Palmyra. Foto: TT

IS har intagit världsarvsstad

Uppdaterad
Publicerad

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har intagit de norra delarna av världsarvsstaden Palmyra i mellersta Syrien. Terroristerna strider nu mot regimstyrkor i bostadsområden, uppger AP.

Rapporterna om IS-attacken mot Palmyra kommer från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Hårda strider uppges rasa mellan regeringsstyrkor och IS, som inledde sin framryckning mot Palmyra i onsdags.

Oron är stor för att extremisterna ska ödelägga de 2.000 år gamla ruinerna i den gamla ökenstaden. IS har gjort sig kända för att förstöra arkeologiska kulturarv och i april sprängde man den antika staden Nimrud i luften. Än så länge ska man inte ha nått UNESCO:s världsarv som ligger i sydvästra delarna av staden, enligt nyhetsbyrån AP.

Terroriströrelsen IS

Många dödade

SOHR rapporterar också att minst 48 civilpersoner har dödats i flyganfall mot rebellkontrollerade städer i provinsen Idlib i nordvästra Syrien. Många har också skadats i attackerna.

Enligt aktivisten Bebares al-Talawy från SOHR, som befinner sig nära Palmyra säger till AP att IS har tagit kontrollen över en myndighetsbyggnad och ett vattenverk. Flygplatsen i nordöstra delen av staden ska fortfarande vara i regeringens händer.

Äldsta lämningar av civilisationen

Palmyra är ett av världens mest kända världsarv i Mellanöstern och före det syriska inbördeskriget besöktes staden av tusentals turister varje år. FN:s kulturråd uttryckte förskräckelse över IS framfart mot staden. I Palmyra finns nämligen en av de äldsta lämningarna av mänsklig civilisation som nu riskerar att gå om intet.

Syriska regeringen gick ut i statlig media och sa att regeringstrupperna har drivit tillbaka ett militant angrepp från söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet