Bilden är tagen från en militant sajt som sprider IS budskap. Foto: TT

IS har jämnat antik stad med marken

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen IS har släppt en video som visar hur de förstör en antik stad i Irak. Bilderna visar hur staden Nimrud sprängs sönder och jämnas med marken.

– Gud har gett oss i hedersuppdrag att förstöra alla statyer, säger en IS-anhängare i videon, enligt AP. 

Den sju minuter långa videon visar hur angängare av terrorgruppen IS, hamrar och borrar sönder statyer och till slut spränger delar av den antika assyriska staden Nimrud i luften. Föremålen som förstörs är över 3.000 år gamla och platsen är en av världens viktigaste arkeologiska platser.

– Gud har gett oss i hedersuppdrag att förstöra alla statyer som dyrkas i stället för Allah, säger en IS-anhängare i videon.

Terroriströrelsen IS

En annan anhängare lovar att ”varje område vi tar över kommer att rensas från alla ikoner av gudadyrkan”.

Förskräcker arkeologer

Staden Nimrud ligger nära den IS-ockuperade staden Mosul och är ännu en historisk plats som terrorgruppen ger sig på i sin jakt för att förstöra monument och föremål som de anser är ett hot mot Allah. Attackerna har förskräckt arkeologer och FN:s kulturorgan Unesco har tidigare krävt att säkerhetsrådet ska kalla till krismöte för att stoppa förstörelsen av de unika kulturskatter som finns i det IS-kontrollerade området.

Tidigare har världsarvsstaden Hatra förstörts och terrorgruppen ska även ha sålt plundrade artefakter och konst på den svarta marknaden för att finansera sitt krig. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet