Foto: SVT

”Islamister sprider rykten om mig”

Uppdaterad
Publicerad

Med en ny islamistisk regering i Tunisien vittnar många kvinnor om att de till och med hade det bättre innan revolutionen. Och gör man motstånd mot makthavarna får man vara beredd att lida för sin ståndpunkt. Om detta vittnar Shams Abdi, en 21-årig student på universitetet i Tunis.

– Kvinnornas situation idag är hotad, men vi kommer inte att låta islamisterna vinna, säger hon.

Hon berättar om de islamistiska studenterna på universiteten och hur de sprider rykten om henne, misshandlar henne fysiskt och gör allt för att få henne utslängd. På bröstfickan har hon en bild av den mördade oppositionsledaren Shukri Belaid för att hedra honom, men också för att visa att hon tillhör vänsterrörelsen, en helt annan del av Tunisien än de regerande islamisterna.

– De islamistiska studenterna säger att det jag vill är att få utöva fri sex. De säger att jag går till sängs med allt och alla, säger Shams.

Kvinnan ett komplement till mannen

Regeringen försökte nyligen få igenom en ändring i konstitutionen där kvinnan beskrevs som ett komplement till mannen, snarare än en enskild individ. Förslaget gick inte igenom tack vare tusentals människor som återigen gav sig ut på gatorna för att demonstrera. Shams Abdi var en av dem.

– Situationen för Tunisiens kvinnor har blivit värre, men samtidigt blir kvinnor och tjejer tvingade att reagera. De är tvingade att kämpa tillbaka, och det ser vi ske idag i samhället, säger Shams.

Diskrimineringen mer synlig i dag

Förut var det förbjudet att bära slöja på universiteten. Numera är det ett val som många gör, också feminister. Shams menar att problemen landet har idag, såsom diskriminering av kvinnor, även fanns innan revolutionen, men att de nu blivit synliga tack vare yttrande- och tryckfrihet.

– Förut hycklade man mer, men idag erkänner vi att vi verkligen har problemen, och vi behöver jobba för att få bort dem. Så jag skulle inte säga att revolutionen var ett bakslag. Det här är början av en reningsprocess från alla problem vi lider av.

Men vägen framåt är långt ifrån rak för landets kvinnor, med ständigt nya hotande moln på horisonten.

– Självklart är jag orolig. Jag är orolig att Tunisien ska gå samma väg som Iran.

SVT Korrespondenterna 20.00 SVT2

Kommentera på facebook.com/svt korrespondenterna och twitter #korrespondenterna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.