Foto: SVT.

Landsbygdens kvinnor stödjer Egyptens brödraskap

Publicerad

Trots att muslimska brödraskapet öppnar för månggifte och vill avskaffa kvinnans rätt att skilja sig får de många röster från kvinnor.

Ökaderättigheter för kvinnor stod inte alls på muslimska brödraskapets partiprogram– ändå var det många egyptiska kvinnor som röstade på partiet.

– Brödraskapet hjälper och respekterar fattiga kvinnorsom har det svårt. De är bra och har alltid funnits här i byn. De hjälperfattiga och gör ingen skada, säger MonaAbo Hejara som bor i en by i Nildeltat.

I hennes by har många, både kvinnor och män, röstat påBrödraskapet, som har en stark ställning på landsbygden, där traditionellavärderingar har ett starkt fäste. Feministerna i storstaden Kairo befinner siglångt härifrån, men Mona har sett dem på teve och hon tycker att det är bra attde kämpar för lika rättigheter, bland annat i arbetslivet.

– Det är bra att de visar att kvinnor kan arbeta.En kvinna som arbetar är en utmärkt kvinna, säger hon.

Åtta kvinnor i parlamentet

Mona Abo Hejarasdröm under Egyptens revolution var att landets fattiga skulle få det bättre.Men hon tycker att det är sorgligt att det efter det första fria valet i landetbara kom in åtta kvinnor i parlamentet – åtta kvinnor och 500 män.

– Folk har det dåligt och fattigt och de tror att baraen man kan hjälpa dem, säger Mona. Därför röstar de på män.

Arabvärlden ligger idag sämst till när det gällerkvinnorepresentation i parlamenten, som i Egypten där andelen kvinnor rasadefrån 12 procent till 2. Kvinnoaktivisten och feministen Mozn Hassan är en av demånga kvinnor som stod på barrikaderna på Tahrirtorget i Kairo, men hon förstodredan då att vägen till jämställdhet är lång.

– Den 28 januari är mitt livsdag. Jag var så lycklig men samtidigt tänkte jag, ”hjälp, Egypten är för stort,Egypten är för komplicerat.” Och allt kan ju inte förändras på 18 dagar, sägerMozn Hassan.

Fler talar om problemen

Förhoppningarna omökad rättvisa i Egypten mellan kvinnor och män har inte infriats under dom tvåår som gått sen revolutionen. Politiker från det styrande muslimskabrödraskapet öppnar för månggifte och vill avskaffa kvinnans rätt att skiljasig utan mannens godkännande.

Men Mozn Hassan vill inteanvända ordet backlash för att beskriva läget. Hon menar att situationen förkvinnor alltid har varit svår men att det är fler som talar om problemen nu.

– Backlash låter som att allt var bra innan, och nu plötsligt håller vi på attbli Iran. Så är det inte. Kvinnor har varit diskriminerade i det offentligarummet i åratal, säger hon.

SVT Korrespondenterna 20.00 SVT2

Kommentera på facebook.com/svt korrespondenterna och twitter #korrespondenterna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.