Foto: TT

Italien stoppar influensavaccin efter dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Italien har stoppat användandet av influensavaccinet Fluad. Anledningen är att fyra dödsfall misstänks ha kopplingar till vaccinet.

Det italienska läkemedelsverket Aifa har valt att tillfälligt stoppa två levererade satser av influensavaccinet Fluad, efter att fyra personer ska ha dött strax efter att ha fått vaccinet injicerat. Det rapporterar BBC.

Fluad tillverkas av det schweiziska företaget Novartis och ges främst till äldre personer. De fyra avlidna är två män och två kvinnor, mellan 67 och 87 år gamla.

Ingen fastställd koppling

Ingen konkret koppling mellan vaccineringen och dödsfallen har än så länge kunnat fastställas. Enligt ett uttalande från Novartis har de utpekade satserna kontrollerats en extra gång och ska uppfylla alla säkerhets- och kvalitetskriterier.

Aifa väljer dock att ta det säkra före det osäkra och inväntar vidare prover innan man godkänner vaccinering med Fluad igen. Verket samarbetar nu med Novartis för att säkerställa framtida användning av vaccinet.

Fluad godkändes första gången 1997 och har använts som vaccin över 65 miljoner gånger sedan dess.

Inte godkänt i Sverige

I Sverige är Fluad inte godkänt som vaccin inför den här säsongens influensa, meddelar svenska Läkemedelsverket. Beslutet i Italien får således ingen påverkan på vaccineringen i Sverige.

– Den här indragningen är inte relevant för svenska förhållanden, säger Mårten Forrest, pressansvarig på Läkemedelsverket.

Fluad har tidigare använts i Sverige och kan möjligen komma att användas igen vid kommande influensasäsonger. Läkemedelsverket följer just nu utvecklingen i Italien för att se om händelserna kan komma att påverka framtida svenska beslut.

– En sådan här händelse ligger ju med i uppföljningen, att man tittar på den här typen av rapporter, säger Mårten Forrest.

Alla influensavaccin godkända i Sverige den här säsongen kan du läsa om på Läkemedelsverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.