Foto: TT

Ja-sidan förlorade stort i Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Schweizarna röstade nej till förslaget att utländska brottslingar automatiskt ska utvisas även för mindre brott.

Utländska kriminella ska inte kunna utvisas automatiskt från Schweiz även vid mindre allvarlig brottslighet. Väljarna avvisade förslaget i en folkomröstning på söndagen.

När samtliga röster räknats hade ja-sidan fått 41,1 procent av rösterna och nej-sidan 58,9 procent, rapporterar public service-bolaget SRF.

Folkomröstningen hölls samtidigt som många länder skärpt flyktingpolitiken med hänvisning till att allt fler människor söker skydd i Europa från krig och konflikter.

I en folkomröstning för sex år sedan stödde över hälften av de röstande i Schweiz hårdare regler som innebar automatisk utvisning av utländska medborgare som dömts för våldsamma eller sexuella brott. Men högerpartiet SVP som står bakom det nya förslaget, och som gjort sig känt för sina kampanjer mot invandring, EU och islam, har anklagat parlamentet för att urvattna lagen och kräver ”verklig utvisning för kriminella utlänningar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.