Jennifer Madej gör allt för att hålla sig frisk sedan hon för tre år sedan drabbades av hjärtproblem. Foto: SVT

”Jag bär alltid med mig medicin vart jag än går”

Uppdaterad
Publicerad

I USA försöker den amerikanska senaten klubba igenom sin version av en ny sjukvårdsförsäkring innan sommaruppehållet. Den kontroversiella nya lagen innebär bland annat förändringar för de 130 miljoner amerikaner som redan har något existerande sjukdomstillstånd.

SVT:s USA-korrespondent har rest till Wisconsin för att träffa en av dem.

Hon cyklar. Simmar. Tränar aerobics och promenerar.

Sedan Jennifer Madej, 65, fick hjärtproblem för tre år sedan gör hon allt hon kan för att hålla sig frisk. 

– Jag oroar mig för hur den nya lagen skulle drabba sådana som mig, säger hon.

Med 217 röster mot 213 röstade det amerikanska representanthuset i maj ja till en ny sjukvårdsreform som kan riva upp och ersätta nuvarande Obamacare.

Kan göra 52 miljoner amerikaner oförsäkrade

Men innan den nya lagen kan bli verklighet ska den även igenom senaten, där man just nu skriver om förslaget innan omröstning. Planen är dock att ha ett färdigt förslag att besluta om innan man går på sommarsemester i augusti.

Enligt senatens budgetutskott kan den nya sjukvårdsförskringen göra så att 52 miljoner amerikaner är oförsäkrade 2026 och frågorna kring den är många.

Kritiker menar att den kommer göra sjukförsäkringar dyra för dem som behöver den bäst.

LÄS MER: 22 miljoner kan bli utan sjukförsäkring i USA

”Jag bär alltid med mig medicin”

Det nuvarande systemet Affordable Care Act, eller Obamacare som det kallas i folkmun, förordar att försäkringsbolag varken får neka, eller höja priser på, sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos.

I USA kallas det ”pre existing conditions”, och uppskattningsvis 130 miljoner amerikaner har någon form av diagnos, vare sig det är till exempel cancer, autism, ptsd efter trauma, astma eller, som i Jennifer Madejs fall, ett oregelbundet hjärta.

– Jag bär alltid med mig medicin vart jag än går nuförtiden, säger hon.

Jennifer Madej har precis fyllt 65 och hamnar därmed i en annan fålla de som tillhör pensionssystemet Medicare. Därmed kommer hon inte påverkas själv av den nya lagen, om inte reglerna ändras även för det systemet.

– Men det handlar inte om mig personligen, vi är så många som kan drabbas. Jag har en väninna vars barnbarn drabbades av cancer när han var ett år gammal. Fyra år av cancerbehandlingar och nu hoppas de att faran är över, men han kommer aldrig kunna hitta ett försäkringsbolag som tar sig an honom, utan att ta skyhöga priser. Det är inte rättvist.

Hon gör sig redo för ett väljarmöte med den lokale representanthusledamoten Jim Sensenbrenner. Han har representerat Wisconsin sedan 1979 och är populär. Vissa år har han inte ens haft en motståndare i valet och således vunnit med 100 procent av rösterna.

– Du har en massa demokrater som är rädda men de förlorade valet och de behöver komma över det, säger representanthusledamoten Jim Sensenbrenner. Foto: SVT

”Jag tycker att det är värdefullt att möta mina väljare”

Jim Sensenbrenner är den representanthusledamot som har flest väljarmöten av alla. Kvällens möte blir hans 79:e i år. Många av hans kollegor väljer att undvika väljarna efter att det gått hett till på ett par möten just efter diskussioner om sjukvårdsreformen.

Videoklipp som sprids där folk buar sina lokala politiker har visats frekvent på amerikanska tv-kanaler och för att undvika det har Jim Sensenbrenner ett system där han varnar med ordförandeklubban när han tycker att någon går över gränsen. Efter tre varningar avbryts mötet. För några veckor sedan var det över på fem minuter.

– Jag tycker att det är värdefullt att möta mina väljare men problemet är att många inte längre kan vara oense på ett trevligt sätt, säger han.

– Du har en massa demokrater som är rädda men de förlorade valet och de behöver komma över det.

Jennifer Madej skriver upp sig på listan över de som vill ställa frågor, och snart är det hennes tur. Hon frågar Jim Sensenbrenner varför olika personer ska betala olika mycket.

– Systemet som det är nu fungerar inte, svarar han.

– Varför ska en ensamstående man vara med och betala för mödravård?

Ett sorl sprider sig i lokalen och Jim Sensenbrenner slår med klubban för kvällens andra varning.

När mötet är över säger Jennifer Madej att hon är besviken.

– Jag tycker att han duckade frågan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.