Japanskt flyg trotsar Kinas nya zon

Uppdaterad
Publicerad

Japanska flygbolag planerar inte att meddela när de flyger igenom den nya flygförsvarszon som Kina har upprättat i ett omtvistat område i Östkinesiska havet, där det ligger obebodda öar som Japan kontrollerar men som Kina gör anspråk på.

JAL och ANA har slutat ge sina färdplaner och annan information till kinesiska myndigheter, men har inte haft några problem med att flyga igenom zonen, uppger de.

Därmed trotsar de Kinas krav på att alla flygplan som flyger igenom zonen identifierar sig och uppger sin planerade rutt. Kina har varnat för att landet ska agera genom ”defensiva nödåtgärder” om flygplan inte identifierar sig ordentligt inom flygzonen.

I måndags flög två amerikanska bombplan som en del av en övning över det omtvistade området utan att meddela kinesiska myndigheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.