Uppgift: Minst fem dödades i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheter bröt ut på flera håll i Egypten på tvåårsdagen för utbrottet av den revolt som störtade Hosni Mubarak.

Minst fem personer ska ha dödats enligt nyhetsbyrån Reuters.

I staden Suez rapporteras det om fem personer som ska ha skjutits ihjäl under sammandrabbningarna. Reuters skriver att en av de fem ingick i säkerhetsstyrkorna.

Suez är en av de platser som under dagen har skakats av demonstrationer mot hur Muslimska brödraskapet och president Muhammas Mursi har skött maktutövningen sedan den gamla regimens fall.

Arabiska våren

Under fredagens sammanstötningar ska fler än 250 personer ha skadats i Egypten, enligt hälsovårdsdepartementet.

Enligt al-Ahrams reporter kastade demonstranter och polis sten mot varandra på en av gatorna nära Tahrirtorget dit tusentals personer tågade från olika områden i Kairo.

Skarorna skanderade bland annat, precis som under revolutionen för två år sedan, ”Folket vill att regimen faller”, rapporterar AFP och ledare från flera oppositionspartier deltog i de olika protestmarscherna i Kairo.

Plundrade lokaler

Kontorslokaler som används av Muslimska brödraskapets politiska gren stacks i brand i staden Ismailiya, uppger vittnen.

De säger att en grupp ungdomar först hade brutit sig in och plundrat lokalerna som används av Frihets- och rättvisepartiet.

Tårgas i Alexandria

I Alexandria samlades ett hundratal demonstranter vid polisstationen och skanderade slagord mot polisen, rapporterar al-Ahram. Vittnen uppger att polisen använde tårgas och på två håll i staden ska demonstranter som bränt bildäck ha drabbat samman med polis.

– Röken är svart och det är mycket gas i luften. Folk är nere på marken och kan inte andas, sa en demonstrant till AFP.

”Gå ut på torgen”

Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei uppmanade på Twitter till stor uppslutning vid dagens protester: ”Gå ut på torgen så att vi äntligen når revolutionens mål.”

Intill Tahrirtorget drabbade polis och demonstranter samman i torsdags. I ett tal samma dag, för att uppmärksamma profeten Muhammeds födelsedag, uppmanade Mursi demonstranterna att tillbringa tvåårsdagen på ett ”lugnt och civiliserat sätt”.

”Väldigt mycket folk”

Hanna Aboulghar, svensk-egyptisk barnläkare och aktiv inom de egyptiska socialdemokraterna, försökte ta sig in på Tahrirtorget via fullpackade smågator.

– Det är väldigt mycket folk, jag kan inte komma in. Jag har stått här en halvtimme nu, sa hon i telefon till TT vid 15.30-tiden.

Demonstranterna i den protestmarsch där hon deltog ställer samma krav som för två år sedan.

– Det vi ropade efter 2011 är samma som vi ropar efter nu: bröd, frihet och social rättvisa. Vi har inte fått något av det ännu. Vi vill att Muslimska brödraskapet ska veta att det egyptiska folket fortfarande vill ha de här tre sakerna. Vi kommer inte att ge oss, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arabiska våren

Mer i ämnet