Foto: BBC

Jemen – Mellanösterns glömda krig

Uppdaterad
Publicerad

I Jemen rasar sedan drygt ett år Mellanösterns glömda krig. Fredsförhandlingar pågår men striderna fortsätter mellan Houthirebellerna, som stöds av Iran, och regeringen som stöds av bland andra Saudiarbien. Över 6.000 människor har dödats och hjälpbehovet är stort.

En av de många sönderbombade städerna är Taiz där ett team från brittiska BBC har följt en styrka från regeringssidan.

Fronten går bara ett par mil utanför Taiz, landets tredje största stad. Houthirebellerna har omringat i staden i flera månader.

Agenda

Det har varit svårt för hjälporganisationer att komma fram med hjälpsändningar till staden. Smugglarna är många och matpriserna har skjutit i höjden.

Mijoner i behov av hjälp

Det råder brist på det mesta på många håll i landet, bland annat socker, ris och mjöl. Många människor har fått lämna sina sönderskjutna hem och läget betraktas som akut för de många civila som drabbats.

Enligt FN är 21 miljoner människor i Jemen – 80 procent av befolkningen – i behov av hjälp.

– FN-organisationer och deras partnerorganisationer utför hjälparbete under extremt svåra och farliga omständigheter, sade FN:s humanitäre chef Stephen O' Brien för några månader sedan.

Av de skadade och dödade är en stor del barn. Detta i ett land där hälften av alla barn redan före kriget bedömdes lida av undernäring. Varje dag dör eller skadas sex jemenitiska barn i konflikten, enligt Rädda barnen.

Islamister vid fronten

Även islamistiska grupper har slutit upp mot Huthirebelllerna. Bland andra Al-Qaida vill öka sitt inflytande i regionen. Att islamister deltar i striderna möts med blandade känslor på regeringsidan.

– Islam tillåter inte att man är överdrivet strikt. Vi måste vara moderata. Men vi har en grupp här som är strikt, säger Abdul Barri, en befälhavare hos regeringsstyrkorna.

– Men ni kämpar tillsammans vid fronten?

– Naturligtvis. Vid fronten är vi tillsammans.

Utan narkos

På den enda akutmottagningen i Taiz tar man emot så många skadade och sjuka man kan. Några patienter har mycket svåra smärtor när de opereras eftersom även smärtsamma operationer måste utföras utan narkos.

Det är skriande brist på syrgas – en nödvändighet för att kunna söva patienterna inför en operation. Läkarteamet tvingas prioritera de allra mest skadade.

Doktor Ismail berättar om en av patienterna.

– Han sköts i benet och förlorade mycket vävnad. Han har varit här i över tre veckor på grund av bristen på syrgas. Såret skulle egentligen ha stängts efter tre till fem dagar.

Sjukhuset har förlorat 70 procent av sin personal eftersom regeringen skurit ner kraftigt på sjukhusets budget.

En annan läkare på sjukhuset, doktor Ahmad, menar att situationen inte bara kan skyllas på Houthirebellerna som omringat staden. Alla stridande parter har övergett civilbefolkningen, menar han.

Motvilliga stridande

Den hopplösa situationen har lett till att många invånare i Taiz, som aldrig stridit tidigare, nu slutit upp på den saudistödda koalitionens sida.

– Vi gjorde det inte förrän vi blev tvungna. Jag är egentligen farmaceut men nu är jag med och slåss, säger Mukthar.

– Vi pressas från två håll. Antingen blir vi dödade av rebellerna eller av andra sidan, alltså IS. Det är ett stort problem. Jag hoppas att mentaliteten hos vårt folk kan motverka att extremismen får fotfäste.

Se hela reportaget från Jemen genom att klicka på bilden längst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet