Få skänker pengar till Syriens krigsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av hjälp till Syrien är stort, men just nu är det få svenskar som skänker pengar till de stora hjälporganisationerna.

– Givarviljan motsvarar just nu inte det stora behovet. Konflikten i Syrien har pågått i 2,5 år och vi har under den tiden sett stort stöd hos våra givare, men just nu är det en viss avmattning i givarviljan, säger Rädda Barnens presschef Lovisa Ågren.

Det är flera svenska hjälporganisationer som verkar i Syrien och landets närområden. Läkare utan gränser, Röda Korset och Rädda barnen – alla vittnar om att hjälpbehovet är enormt.

Syrienkriget

”Extremt stora behov”

– Syriens barn riskerar sina liv genom att stanna och de riskerar sina liv genom att fly. Behoven är extremt stora och situationen svår för miljontals människor. Då är det svårt att förstå att hjälpsinsatserna av en organisation som Rädda Barnen, vars enkla mål är att tillgodose grundläggande behov hos barn och se till att de håller sig vid liv, bara är finansierade till 40 procent, säger Lovisa Ågren.

Vad gör Rädda barnen för Syrien?

– Rädda Barnen har, sedan krisen började för mer än 900 dagar sedan, nått över 600.000 syriska flyktingar, under extremt svåra förhållanden. Men vi har som mål att nå det dubbla.

Behoven av akutsjukvård och grundläggande hälsovård är enormt.

– Det humanitära behovet är stort. Våra pengar går till primärsjukvård, läkare och sjuksköterskor. Vi har inte fått in så mycket pengar som vi hoppades. Givarviljan har varit ganska låg senaste tiden. Vi fick in mer pengar i början av året, säger Johan Pettersson, insamlingschef på Läkare utan Gränser.

”Få skänker pengar”

Röda Korset har bland annat fokuserat på att se till att behövande får mat och vatten.

– Cirka 20 miljoner syrier har fått tillgång till rent vatten genom Röda Korset. Vi ger sjukvård och mediciner, hjälper till med hygienartiklar och köksutrustning. Vi återförenar familjer som har kommit ifrån varandra och ger psykosocialt stöd. Behoven är enorma och det behövs mer pengar till hjälparbetet, berättar Karin Tengby på Röda Korsets kommunikationsavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet