Foto: SVT

”Aldrig varit med om så starka reaktioner”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s utsände om besöket i Majsaas flyktingläger.

– Det var fruktansvärt. Det råder en total misär i lägret. Det är inget riktigt flyktingläger utan människor bor under presenningar eller pappkartonger. Det allra största problemet är att det inte finns vatten och toaletter. Jag såg själv flera barn som gjorde sina behov utomhus, strax intill tälten. Många barn ser undernärda och sjuka ut och behöver vård.

Vad har reportaget om Majsaa väckt för reaktioner?

Syrienkriget

– Jag har aldrig varit med om att ett reportage väckt så starka reaktioner. Många vill hjälpa henne få vård och redan dagen efter började ett tiotal personer engagera sig genom att starta en insamling.

Hur vanligt är det att folk hör av sig och vill hjälpa till?

– Efter vissa reportage, speciellt om barn som far illa, kan det vara två, tre personer som hör av sig. Att det var så många den här gången tror jag beror på att den lilla flickans liv kan vara i fara – samtidigt som det inte är mycket hjälp hon behöver.

Vad rekommenderar du folk att göra?

– Jag brukar aldrig rekommendera någon att engagera sig eller skänka pengar – det är upp till var och en. Men det är fantastiskt att se folk som blivit berörda också bestämmer sig för att göra något. Och nuförtiden kan det ju gå väldigt fort att göra en insamling till behövande.

Vad är det senaste du har hört?

– Jag vet inte hur det är med henne. Jag försöker nå familjen idag men vad jag förstår har en första insamling redan skett i Sverige och nu hoppas de att pengarna kan skickas till familjen redan idag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet