Paradtrappan i palatset Mezjgorie. Foto: SVT

Kamp om lyxigt presidentpalats

Publicerad

Söndagens parlamentsval i Ukraina har tidigarelagts på grund av bristen på förtroende för det tidigare parlamentet, där den bortjagade presidentens Janukovitj anhängare funnits kvar. Många hoppas nu att valet ska bli början till ett mindre korrupt Ukraina.

SVT har besökt den före detta ukrainske presidenten Viktor Janukovitj gamla residens, Mezjgorie, som med sin överdådiga lyx blev en symbol för den utbredda korruptionen i landet. I dag är har egendomen för många ukrainare blivit en symbol över hur dysfunktionellt det ukrainska samhället fortfarande är.

Natten den 22 februari, när det stod klar att Janukovitj flytt landet, begav sig hundratals människor till Mezjgorie för att få en inblick i den presidentens lyxliv. En av dem som kom dit var aktivisten och egenföretagaren Denis Tarachkotelyk.

-- Jag hörde att en folkmassa försökte ta sig in på området. Jag åkte dit för att försöka hindra förstörelse och plundring.

Utnämnde sig själv

Denis Tarachkotelyk säger att han med hjälp av andra aktivister lyckades hålla ordning på de nyfikna medborgarna. Men när folkmassan lämnade området blev han blev kvar och utnämnde sig själv till Mezjgories kommendant.

Mezjgore håller öppet för allmänheten och har blivit ett populärt turistmål, ett museum över korruptionen under Janukovitj styre. När SVT kommer dit är det minusgrader och antalet besökare är färre än vanligt. Men såväl skolklasser, som pensionärsgrupper och ett bröllopspar låter sig fotograferas framför Janukovitj tjusiga dammanläggning.

Helikopterplatta och eget zoo

Området är 140 hektar stort och rymmer golf- och tennisbanor, helikopterplatta och ett eget zoo. Det har flera en flera kilometer lång kust och de 24 olika byggnader är inredda med guld och marmor. Såväl Ukrianas invånare som omvärlden chockades av den lyx som Janukovitj omgett sig med och som uppdagades när han residens öppnades för allmänheten.

Redan dagen efter Janukovitj flytt landet antog parlamentet en lag om att egendomen skulle överföras till staten, men så blev det aldrig. Denis Tarachkotelyk basar fortfarande över området och bestämmer hur inkomsterna från entréavgiften ska användas.

– Vi väntade på att det skulle komma någon och säga: tack för att ni tog hand om det här, nu tar vi över, det skulle vi gått. Men ingen kom.

Kritiker: Han är en tjuv

En stor del av intäkterna går till löner för den personal som sköter om egendomarna. Resten av pengarna använder Tarachkotelyk till skyddsutrustning åt soldaterna i kriget i östra Ukraina.

Tarachkotelyk har upplåtit en del av husen på egendomen åt aktivister, flyktingar och soldater. Totalt bor det omkring 200 personer på området som Tarachkotelyk försörjer med entréavgifterna. Det kan tyckas behjärtansvärt men kritikerna menar att Tarachkotelyk är en tjuv som lagt beslag på Mezjgore och att han omedelbart borde överlämna ägorna till staten.

– Vem ger den här Denis rätt att kontrollera egendomarna? Om vi är en rättsamhälle och det finns ett beslut om att Mezjgorie ska gå över i statens ägo ska det också göra det, säger Jurij Syrotjuk, parlamentsledamot från partiet Svoboda. Han var en av dem som drev igenom lagen i parlamentet om att Mezjgore ska tillhöra staten.

Littar inte på staten

Jurij Syrotjuk tycker det är misstänkt att Tarachkotelyk inte samarbetar med staten och menar att han kanske försöker spara egendomen, i fall Janukovitj skulle göra anspråk på sin rätt till det.

I somras gick fallet till rätten, men trots ett domstolsbeslut vägrar kommendanten att lämna Mezjgorie. Denis Tarachkotelyk menar att han inte kan lita på staten, eftersom den är så korrupt.

Revolutionen är över men någon ordning har det inte blivit. Makthavarna följer fortfarande inte lagarna. Vi litar helt enkelt inte på dem. Vi väntar på att det ska blir ordning och reda.

– Så du menar att du är beredd att lämna över Mezjgorie till staten om det blir ordning på statsapparaten?

Absolut, vi är ju inga ockupanter heller.

– Men det finns ju ett domstolsbeslut?

Nej, det är inte sant. De kom olika människor från rättsapparaten hit, men de är olika personer varje gång. De agerar i eget intresse, inte i folkets.

Symbol för svår kamp

Mezjgorie har förvandlats till en symbol för hur svårt det är att bekämpa korruptionen och återskapa förtroende för statsapparaten. Men situationen börjar bli kritisk. Mezjgorie får inte längre några gasleveranser och elbolaget hotar att stänga elektriciteten.

– Vem ska betala el- och gasräkningarna, undrar Tarachkotelyk. Jag kan inte göra det, det är ju inte min egendom.

Nu hoppas både kommendanten och parlamentarikern att valet imorgon ska bli början på en lösning för Mezjgorie, men också början på en ny epok i Ukrainas historia, där människor känner förtroende för både varandra och statsapparaten.

Om folk är ärliga och det finns en vilja och ett mål så kan det lyckas, säger Denis Tarchkotelyk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.