Foto: TT

Kamrater till Bostonbombare fällda

Uppdaterad
Publicerad

Även en tredje kamrat till Dzjochar Tsarnajev har dömts till fängelse.

Två vänner till Dzjochar Tsarnajev, som är dömd till döden för terrordådet mot Boston Marathon 2013, har fällts för att ha hindrat rättvisan, den federala polisen FBI:s utredning av dåden.

En av kamraterna, från en välbärgad familj i Kazakstan, fick på fredagen sitt straff fastställt till tre och ett halvt års fängelse. Den fällande domen meddelades redan i juli i fjol och han kan räkna med utvisning efter avtjänat straff.

Bomber vid Boston Marathon 2013

I tisdags dömdes en annan kazakisk student, till sex års fängelse på liknande anklagelser.

Även en tredje kamrat till Dzjochar Tsarnajev har dömts till fängelse. På fredagen fick han en fängelsedom, på tre år, för att ha ljugit för polisen.

Kamraterna hjälpte Tsarnajev framför allt genom att undanröja bevis efter bombdådet som han begick tillsammans med sin bror. Brodern Tamerlan Tsarnajev – som betraktas som hjärnan bakom terrordådet – sköts ihjäl under polisjakten efter attentatet.

Tre personer dog i dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Mer i ämnet