Foto: Marco Nilson/SVT

”Känns som att nå stranden efter ha varit till havs”

Uppdaterad
Publicerad

Lättnad, men ändå viss oro präglar de flyktingar som släpps in i Österrike från Ungern. Det rapporterar SVT:s team från en av gränsstationerna. Trots löften om att alla kommer med på bussar vidare till Wien finns en nervositet bland flyktingarna efter tuff behandling från de ungerska myndigheterna.

I tusental kommer flyktingarna till gränsen mellan Ungern och Österrike sedan Tyskland och Österrike under fredagskvällen enats om att ta emot flyktingarna på grund av krissituationen. Ett 100-tal bussar sattes in för att föra flyktingarna till gränsen.

Under förmiddagen rapporterade österrikisk polis att 4.000 flyktingar tagit sig över gränsen. Samtidigt uppskattade tysk polis att upp till 10.000 flyktingar kommer att nå landet redan i dag.

#flykt

Tuff ungersk behandling

Vid gränsstationen nära österrikiska Nickelsdorf finns SVT:s reporter Niklas Svensson och fotograf Marco Nilsson. De vittnar om utmattade flyktingar som ändå är mycket lättade över att få lämna kaoset i ungerska Budapest och komma in i Österrike.

”Det känns som att ha varit till havs och nå stranden”, säger en av flyktingarna till SVT:s utsända.

Flera av flyktingarna säger att behandlingen i Ungern har varit betydligt tuffare från myndigheternas sida än tidigare under deras flyktingresa.

– Samtidigt är de oerhört tacksamma mot de ungrare som har hjälpt dem längs vägen med mat och vatten, säger SVT:s utsände Niklas Svensson.

Nervositet

Vid gränsstationen ringlar köerna långa till de bussar som ska ta flyktingarna vidare till huvudstaden Wien. När nya bussar körs fram pressar folk på för att komma ombord.

– Det går ut information om att det kommer bussar till alla, men det är ändå oro. Folk vågar inte riktigt lita på löftena, säger SVT:s Niklas Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet