Katastroferna i Japan – här är länkarna du behöver

Uppdaterad
Publicerad

Efter katastroferna i Japan har internet hjälpt många att både få och sprida information om det som händer. Vi har samlat en rad länkar för den som vill hålla sig uppdaterat om läget i landet.

Länkar till inslag, bildspel, grafik, texter och chattar från SVT hittar ni i högerspalt.

Japanska källor (på engelska)

Japanska Public Service-bolaget NHK rapporterar löpande om läget i landet. Dessutom kan man följa deras 24-timmars livestream här.

Andra japanska medier som är värda att följa är The Japan Times samt nyhetsbyråerna Kyodo News och Jiji Press.

Utländska

Stora organisationer som Internationella atomenergiorganet (IAEA) och Världshälsoorganisationen (WHO) följer utvecklingen i Japan noga.

Hos IAEA kan man bland annat läsa vidare om INES (The International Nuclear Event Scale) som är en sjugradig skala för att kunna gradera incidenter/olyckor vid kärnkraftsanläggningar.

För att förstå naturkrafterna som orsakade jordbävningen och tsunamin i Japan har The New York Times en pedagogisk grafik som visar förloppet och även en 3d-grafik som visar vad som händer vid en härdsmälta.

Och för att få en uppfattning om hur tätt skalven i Japan har kommit samt hur kraftiga de varit kan man titta på den animerade kartan Japan Quake Map, som visualiserar alla skalv i regionen de senaste sju dagarna.

Bara timmar efter skalvet i Japan sjösatte Google sajten Person Finder: 2011 Japan Earthquake där oroliga kunde söka efter anhöriga och drabbade bland annat kunde lämna information om att de var oskadda samt var de befann sig. En tjänst som användes av många då telefonnätet i princip var helt utslaget efter jordbävningen.

Flera större medier livebloggar också om läget i Japan. Följ bland annat BBC, CNN och al-Jazira.

Facebook och Twitter

Det har också skapats ett antal Facebook-sidor för att sprida information och hjälpa människor att kontakta anhöriga. Till exempel gruppen Japan Earthquake med många bra länkar om den senaste utvecklingen.

Och här en video som visar statusuppdateringar på Facebook strax efter skalvet.

På mikrobloggen Twitter har många kontaktat anhöriga, postat videos och bilder från katastrofen och uppdaterat om läget i landet. Inlägg som samlats under hashtaggen #JPQuake.

Här är ett antal twittrare som rapporterar om utvecklingen i Japan och som är värda att följa.

Tomoko A. Hosaka – journalist på nyhetsbyrån AP.

Steve Herman – byråchef på Voice of America i Nordkorea.

Akiki Fujita – reporter på ABC News i Tokyo.

Julian Dierkes – Sociologiforskare i Japan.

Tokyo Reporter – anonym journalist och fotograf i Tokyo som rapporterat flitigt sedan i fredags.

Martyn Williams – teknikreporter och byråchef på IDG News.

För ytterligare twitter-rapporteringar från och om Japan: Följ journalisten Mark MacKinnons lista med än mer namn än ovan.

Svenska sajter

Det finns också en rad svenska sajter, förrutom SVT.se, som är värda att hålla ett öga på. Till exempel Strålsäkerhetsmyndigheten, som ansvarar för den svenska kärnsäkerheten, samt Utrikesdepartementet som bland annat ger råd om Japanresor.

Vilka länkar har vi missat? Tipsa oss!

Johan Wicklén

johan.wicklen@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.