Roberto Fernandes är ”borgmästare” och aktivist i stadsdelen Mission,San Francisco, och visar sina kvarter. Foto: SVT

Klyftorna växer i IT-utvecklingens San Francisco

Uppdaterad
Publicerad

I San Francisco är skillnaderna i inkomst bland de största i USA. När folk från den växande IT-industrin flyttar in i fattiga stadsdelar där folk bott i generationer uppstår konflikter.

Ett sånt område är Mission District där gentrifieringen, som den här processen kallas, kanske är som allra tydligast. Nu kämpar många av de ursprungliga invånarna för att priserna på hus och lägenheter inte ska stiga och att de gamla kvartersbutikerna får vara kvar.

Skamligt dyrt

En av dessa aktivister är Roberto Hernandez som kallar sig Missions borgmästare. Han har sett sina kvarter förändras drastiskt de senaste åren.

– Nu finns det ett ställe som säljer hamburgare för 56 dollar (cirka 470 kr) i det här grannskapet. Jag tycker att det är skamligt, jag bryr mig inte om att det är ekologiskt hamburgerkött. Jag kommer inte betala 56 dollar för en hamburgare, hell no. För sju dollar (cirka 60 kr) kan man få en super burrito med ost, ägg och guacamole istället, berättar Roberto Hernandez.

Kyrkan vill göra pengar på techies

Han beskriver hur 6.000 vita techies, IT-människor, som inte är från San Francisco, har flyttat in i hans område. Man bygger lyxlägenheter som ingen i grannskapet vill ha, som ingen har råd med här.

Många hyresvärdar lockas av tech-pengar, till och med kyrkan som äger lokaler i kvarteren vill säga upp butiker som hyrt här i decennier.

– Vi kämpade mot katolska kyrkan och jag citerade ur bibeln för dem. Gud säger att vi ska vara vänliga mot varandra. Varför säga upp de här små kvartersbutikerna? Vi skrev protestlistor, protesterade utanför affären och anmälde kyrkan som backade till slut. Det var en jättestor seger för vårt grannskap, berättar Roberto Hernandez.

Grupperna måste komma överens

De it-anställda kan förstå frustrationen som många ger utryck för när priserna stiger.

– Men jag tycker inte att det nödvändigtvis är rättvist av dom att skuldbelägga hela it-industrin för detta. Det är rikedom generellt som gör dessa människor uppbragta. Dom tar bara ut det på oss inom tech, berättar Angela Feher, IT-anställd.

Hon hoppas att båda grupperna kan enas, att man slutar vara ohövliga mot varandra och istället komma fram till en kompromiss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.