Kina placerar vapen på omstridd ö

Uppdaterad
Publicerad

Kina har placerat ett avancerat luftvärnsrobotsystem på den omstridda ön Woody Island i Sydkinesiska sjön, uppger taiwanesiska och amerikanska myndigheter. Men anklagelserna förnekas från kinesiskt håll. Uppgifterna är fabricerade av västliga medier, enligt utrikesminister Wang Yi.

Ön är en av Paracelöarna, som har varit under kinesisk kontroll i över 40 år. Även Taiwan och Vietnam gör anspråk på ön.

– De berörda parterna bör samarbeta för att säkerställa fred och stabilitet i Sydkinesiska havet och avstå från att vidta ensidiga beslut som kommer att skapa ytterligare spänningar, säger David Lo, talesperson för det taiwanesiska försvarsdepartementet.

Satellitbilder från byrån Imagesat International visar två batterier med åtta robotar vardera och ett radarsystem.

Nyheten om utplaceringen kom samtidigt som ledare för länderna i Sydostasien och USA:s president Barack Obama avslutade sitt möte i Kalifornien, där de diskuterat hur de ska hitta en lösning på de spänningar som råder i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.