Många är oroliga för att Kim-Jong Un ska genomföra ett nytt kärnvapenprov när landet firar 105-årsdagen av hans farfars födelse på lördagen. Foto: TT

Kina varnar för krig om Nordkorea: Kan bryta ut i vilken stund som helst

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar Kinas utrikesminister Wang Yi att en militär konflikt om Nordkorea kan bryta ut ”i vilken stund som helst. Varningen kommer efter att USA:s president Donald Trump lovat att ta itu med ”problemet” Nordkorea.

– Om ett krig bryter ut så blir resultatet en situation där alla är förlorare, säger Wang Yi på en presskonferens.

Den kinesiska varningen kommer efter att USA:s president Donald Trump lovat att ta itu med Nordkorea – samtidigt som världen spekulerar i om diktaturen förbereder ännu ett kärnvapentest.

LÄS MER: Japan: Nordkorea kan ha möjlighet att utföra giftgasattacker

Nordkorea-krisen

”Kommer att hanteras”

Donald Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA. För en vecka sedan beordrade han en grupp amerikanska örlogsfartyg att flytta sig närmare Koreahalvön, i vad som ses som en styrkeuppvisning mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

– Nordkorea är ett problem, problemet kommer att hanteras, sade Trump vid en pressträff på torsdagen.

LÄS MER: Trump: Nordkorea kommer att hanteras

”Konflik i vilken stund som helst”

Kinas utrikesminister Wang Yi varnar att en militär konflikt om Nordkorea kan bryta ut ”i vilken stund som helst”:

– Om ett krig bryter ut så blir resultatet en situation där alla är förlorare och där det inte finns några vinnare, säger Yi enligt AFP, under en gemensam presskonferens med sin franska kollega Jean-Marc Ayrault i Peking,

Förtroende för Kina

På Twitter uttryckte Trump förtroende för att Kina, Nordkoreas enda allierade, kommer att hantera Nordkorea på ett korrekt sätt, men att USA och dess allierade kommer att träda in om Kina inte lyckas.

Pentagon vill inte kommentera uppgifter om möjliga förebyggande åtgärder mot Nordkorea. Försvarshögkvarteret diskuterar inte framtida insatser eller spekulerar om möjliga scenarier, enligt en talesperson.

En fråga om när

Men en anonym rådgivare i Vita huset hävdar att militära alternativ regimen i Nordkorea ”redan håller på att utvärderas”, eftersom nya vapentester är att vänta.

– Med den här regimen är frågan inte om det händer, utan när, säger källan.

Färska rapporter visar att Nordkorea kan vara redo att genomföra ett nytt kärnvapenprov vid testanläggningen Punggye-ri. Och det spekuleras i att landet ska genomföra en ny raketuppskjutning, eller ännu en provsprängning, när landet firar 105-årsjubileet av landets grundare Kim Il-Sungs födelse – Solens dag – på lördag.

”Kärnvapenkrig kan bryta ut”

Bland de örlogsfartyg som USA skickat mot Koreahalvön finns hangarfartyget USS Carl Vinson. Nordkorea anklagar nu USA för att öka risken för krig, genom att föra in stora mängder kärnvapen i ett redan spänt läge.

LÄS MER: Se SVT:s unika bilder inifrån Nordkorea

– Det här har skapat en farlig situation där ett kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst och utgör ett allvarligt hot mot freden och säkerheten i världen, för att inte tala om situationen i Nordöstasien, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartements avdelning för nedrustning och fred, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

LÄS MER: ”Nordkoreanerna oroar sig för Trump”

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källa: Landguiden, BBC

LÄS MER: Quiz – vad kan du om Nordkorea?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet