Foto: TT

Kina varnar Trump efter Taiwansamtal

Uppdaterad
Publicerad

Kina har ilsknat till rejält på Donald Trump, sedan den blivande amerikanska presidenten uttalat sig om USA:s ”Ett-Kina-politik” i en intervju med tv-kanalen Fox News. Om inte Washington upprätthåller politiken kan Kina komma att stödja USA:s fiender, skriver statliga kinesiska medier.

– Jag förstår inte varför vi måste vara bundna av en ”Ett-Kina politik”, sade Trump under intervjun. 

Trump har tidigare aviserat att USA kan komma att omförhandla handelsavtalen med Kina och han har kritiserat Kinas devalveringar och att tullar på amerikanska varor påverkar USA:s ekonomi negativt.  

– Jag förstår till fullo ”Ett Kina” policyn, men jag vet inte varför vi behöver vara bundna av den om vi gör upp med Kina om andra saker, inklusive handel, sade Trump.  

”Trevligt samtal” 

Den kinesiska ilskan mot Donald Trump har sin upprinnelse i att Trump tog emot ett telefonsamtal från Taiwans president Tsai Ing-We.  Samtalet är det första i slag sedan 1979 då den dåvarande presidenten Jimmy Carter erkände Taiwan som en del av ”Ett Kina”.

I intervjun sade Trump också att han anser att Kina inte ska lägga sig i vem som ringer till honom och Trump sade också att det hade varit oartigt att inte svara på samtalet.  

Kina anser att Taiwan är en provins, och de som erkänner Taiwans självständighet kan inte upprätthålla diplomatiska relationer med Peking. 

”Som ett barn” 

Kinas utrikesminister Geng Shuang sade under en presskonferens att ”Ett-Kina” politiken är ett fundament för relationen mellan Kina och USA och styret i Peking uttrycker ”allvarlig oro” över Trumps uttalande. 

Samtalet tolkades i Kina som en förolämpning mot landet och flera ledare beskrev Trump som okunnig inom utrikespolitiken.

Den statligt kontrollerade tidningen, Global Times, med starka band till Kinas kommunistparti skriver att ”Ett-Kina” politiken inte är förhandlingsbar. Tidningen beskriver dessutom Trump som ett barn, när det kommer till diplomati och internationella relationer.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.