Foto: Tigran Feiler/SVT

Klimatförändringar viktig orsak bakom Zika-virus

Uppdaterad
Publicerad

Zika-viruset sprider sig snabbt i Colombia. Värst drabbad är staden Cúcuta i östra Colombia där över 4.000 fall rapporterats. Allt fler bedömare ser klimatförändringarna och väderfenomenet El Niño som en viktig orsak till Zika-virusets explosionsartade utveckling, rapporterar SVT:s reporter i Colombia.

– Det är tre-fyra månader sedan det regnade här, säger Irene Benavides som bor i en av miljonstadens Cúcutas förorter. 

Trots att det är regnperiod håller torkan i sig. Väderfenomenet El Niño skapar problem över hela Colombia och i Cúcuta har myndigheterna infört ransonering av rinnande vatten. Benavides och hennes grannar lagrar vatten i dunkar, hinkar och vad som finns tillhanda för att få livet att gå ihop.

Zikavirus

Extremt klimat

– Fenomenet El Niño drabbar oss hårt eftersom det ger långa perioder utan regn, säger infektionsläkaren Omar Pérez som arbetar på en universitetsklinik i Cúcuta.

Pérez leder informationsarbetet med att stoppa zika-virusets framfart och han ser en tydlig koppling mellan det extrema klimatet och virusets snabba spridning.

Perfekta förutsättningar för mygg

– På grund av vattenbristen lagrar befolkningen vatten i sina hem. Det skapar mängder av platser där den virus-bärande myggan aedes aegypti kan lägga ägg och föröka sig. Det är en mygga som trivs i stillastående vatten, säger Pérez. 

Runt Irene Benavides enkla trähus kantas de dammiga gatorna av giftgröna pölar där mygglarver frodas. Stadsdelen saknar fungerande avlopp och ansamlingarna av smutsigt vatten skapar perfekta förutsättningar för myggen. 

– På kvällen ser vi hur myggen kläcks och flyger iväg i stora moln, säger Benavides.

Myndigheterna har inte besprutat området trots upprepade önskemål från invånarna som nu själva gör så gott de kan för att hålla myggen borta. Benavides rengör sina vattenbehållare regelbundet och täcker för öppningarna med plastpåsar för att stoppa myggen från att lägga ägg.

Försöker hålla myggen borta

– Det är viktigt att lagra vatten men det måste göras på rätt sätt. De flesta av mina grannar använder sig redan av lock för att täcka över vattenbehållarna. Och nu försöker jag övertala dem att även täppa för slangar och rör, säger Irene Benavides.

Infektionsläkaren Omar Pérez ser med oro på en fortsatt klimatförändring med stigande temperaturer och oregelbundna regn- och torrperioder.

– Vattennivåerna i Colombia är redan väldigt låga. Samtidigt gör klimatförändringarna att myggans reproduktionscykel accelererar så att myggen förökar sig allt snabbare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet