Foto: TT

Detta handlar krisen om

Uppdaterad
Publicerad

Sedan länge har förhandlingarna mellan Grekland och landets långivare kärvat. Ett lån på 7,2 miljarder euro hålls inne samtidigt som en skuld på 1,6 miljarder förfaller på tisdag. På söndag 5 juli folkomröstar grekerna om långivarnas krav.

Gamla krislån. Det nuvarande stödprogrammet för Grekland löper ut den 30 juni. Det sker samtidigt som Grekland måste betala miljardbelopp i avbetalningar på gamla krislån.

Folkomröstning. Greklands premiärminister Alexis Tsipras har varit missnöjd med de förslag som lagts på bordet och har istället valt att gå vidare med en folkomröstning i Grekland den 5 juli för att säga ja eller nej till åtgärderna.

Ekonomiska krisen i Grekland

Utträde ur euron. Utan ett avtal riskerar Grekland att inte kunna betala vare sig sina låneavbetalningar eller andra utgifter. Därmed blir även ett utträde ur eurosamarbetet högst sannolik. Inom eurozonen finns förberedelse för att i så fall kalla in till ännu ett omedelbart toppmöte för att diskutera vilka åtgärder som måste vidtas.

Betala skuld. Långivarna – den så kallade trojkan med EU, Internationella valutafonden (IMF) och Europeiska centralbanken (ECB) – har hållit inne ett lån på 7,2 miljarder euro. Pengarna behöver Grekland bland annat för att betala en skuld på 1,6 miljarder euro till IMF senast den 30 juni.

Löner och pensioner. De 7,2 miljarderna euro är också nödvändiga för att Grekland ska kunna klara utbetalningar av löner och pensioner.

Högst i världen. Trojkan kräver att Grekland sänker pensionskostnadernas andel av BNP med en procentenhet till 15 procent. Den nuvarande andelen för pensionskostnaderna, 16 procent, bedöms vara den högsta i världen.

Arbeta längre. Argumentet från långivarna är att man vill komma åt den låga pensionsåldern och förtidspensionerna och få grekerna att arbeta längre. Man vill inte försämra villkoren för fattiga pensionärer, hävdar man. Efter de nedskärningar som hittills gjorts är i dag de högsta pensionerna 7.000-8.000 kronor per månad.

Under fattigdomsgränsen. Grekiska regeringen accepterar inte lägre pensioner eller sänkta löner i den offentliga sektorn. Argumentet är att en stor del av landets pensionärer redan lever nära eller under fattigdomsgränsen.

Höjd moms. Grekland har i dag moms på tre olika nivåer. För att grekiska staten ska få in mera i skatt vill trojkan att momsen höjs på flera typer av varor och tjänster. Grekland vägrar höja momsen på mediciner och elektricitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet