Oklarheter kring kartellboss död

Uppdaterad
Publicerad

En av de högsta ledarna för den brutala Zetaskartellen, Heriberto Lazcano, kan ha dödats i en sammandrabbning med den mexikanska armén, uppger lokala myndigheter.

Ledaren för den brutala Zetaskartellen tros ha dödats vid en sammandrabbning med mexikanska marinsoldater. Men kroppen verkar ha försvunnit från bårhuset och oron växer för att våldet i norr ska nå nya nivåer. Enligt landets statsåklagare ska beväpna män stulit Lazcanos kropp från ett bårhus.

Vid en sammandrabbning mellan marinsoldater och män beväpnade med skjutvapen och granater dödades i söndags två kartellmedlemmar i den norra delstaten Coahuila.

Knarkkrig i Mexiko 2015

Enligt ett uttalande från myndigheterna finns ”starka bevis” för att en av dem var Heriberto Lazcano, alias ”El Lazca” eller ”Bödeln”, en av Mexikos två mest eftersökta män.

Grymma metoder

Identiteten på den döde ska enligt tidningen Reforma ha kunnat bekräftas med hjälp av fingeravtryck och fotografier innan kroppen försvann.

”El Lazca” var en av ledarna och grundarna av Zetaskartellen, som gjort sig känd för några av de grymmaste och blodigaste metoderna i den allt våldsammare kampen om herraväldet över Mexikos lukrativa drogmarknad.

Kan hans identitet bekräftas skulle det betyda en av de viktigaste segrarna för president Felipe Calderon sedan han inledde sin militäroffensiv mot den organiserade brottsligheten för snart sex år sedan.

Bara ledaren för den rivaliserande Sinaloakartellen, Joaquin ”El Chapo” Guzman, står högre upp på regeringens önskelista.

Oro för maktkamp

Men ”El Lazcas” frånfälle kan också leda till nya, våldsamma strider om de territorier som i dag kontrolleras av Zetas.

Våldet i de norra delstaterna har redan ökat på grund av splittringar i Zetas led och strider med Sinaloa, och en ny maktkamp kan bli en ordentlig huvudvärk för den tillträdande presidenten Enrique Peña Nieto.

Zetas började som torpeder åt en annan kartell, men bröt sig loss 2010 och har sedan dess växt till en av Mexikos två största karteller med över 10 000 medlemmar, enligt Reuters.

Fakta: Zetaskartellens blodiga framfart

Zetas grundades i slutet av 90-talet av ett gäng desertörer från mexikanska armén. I början agerade de torpeder åt den då betydelsefulla Golfkartellen. 2010 bildade de en egen kartell, som snabbt växt och blivit en av Mexikos två största kriminella organisationer under ledning av bland andra Heriberto Lazcano.

Kartellen har byggt ett multimiljardimperium på bland annat knarksmuggling, utpressning, masskidnappningar och vapenhandel.

Zetas har gjort sig kända för extremt våldsamma och grymma attacker mot både rivaler och civila. De uppges bland annat ligga bakom två massakrer i San Fernando 2010-2011, då nära 300 centralamerikanska migranter mördades och dumpades i massgravar, samt en mordbrand vid ett kasino i Monterrey 2011 då 52 människor brändes inne. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkrig i Mexiko 2015

Mer i ämnet