Konservativ domares död ändrar maktbalansen i USAs högsta domstol

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Antonin Scalia, den mest kontroversielle domaren i USAs högsta domstol har hittats död i Texas. Han blev 79 år gammal och dog enligt uppgift i sömnen.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Scalia är den kristna högerns arkitekt och uttolkare av konstitutionen. Han utsågs av president Ronald Reagan 1986. Han ansågs briljant och hade stor makt.

Scalias frånfälle kan ge president Obama en sällan skådad chans att utse en demokratiskt färgad domare vilket kan vrida0 uttolkning kring kontroversiella lagfrågor som aborträtt, sjukvårdsreformen Obamacare , kampanjfinansiering, rösträtt och klimatåtgärder åt vänster.

Stödde frihet högerns åsikter

Högsta domstolen består av nio domare, idag är fem domare utsedda av republikanska presidenter och fyra av demokratiska. Därmed har högern en knapp övervikt i ett av landets mäktigaste ämbete.

De som utses sitter på livstid. Antonin Scala var en ikon för det konservativa Amerika, en skicklig och omstridd jurist som det till och med skrivits en teaterpjäs om, The Originalist

Som jurist har han tolkat amerikanska konstitutionen till stöd för högerns åsikter om frihet att bära vapen, förbud mot abort och rätten för rika att ge obegränsat med stöd till valkampanjer, den s k Citizens United domen, som Hillary Clinton kallat en fribiljett för miljonärer att köpa den politiska processen.

Utnämning kommer leda till en häftig politisk strid

Nu väntas frågan om ny domare till högsta domstolen, ett av landets absolut mäktigaste ämbeten, leda till en politisk strid i den amerikanska valrörelsen.

41 senatorer kan blockera en utnämning gjord av president Obama och med tanke på att republikanerna dominerar både senaten och representanthuset är det scenariot troligt. I så fall blir det nästa president som kan lösa konflikten beroende på hur styrkeförhållandet efter valet ändras i kongressen.

Republikanska presidentkandidaterna Ted Cruz och Marco Rubio har ikväll redan hunnit kräva att nästa president ska få sköta utnämningen.

Obama som domare

Barack Obama har sagt att han ämnar nominera en ny domare inom kort. Men om Hillary Clinton blir USAs nästa presdent har hon redan sagt att hon skulle vilja utse nuvarande presidenten – och juristen – Barack Obama till domare i Högsta Domstolen.

Utsikten att få den konservative Scalia ersatt av liberalen Obama kommer nu segla upp som en av valrörelsens hetaste debattfrågor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.