Frivilliga på väg för att hämta flyktingar i Ungern Foto: SVT

Konvoj med frivilliga hämtar flyktingar i Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Österrike öppnade inte bara sin gräns för flyktingar. Nu börjar privatpersoner att agera. En konvoj åker in i Ungern för att lämna förnödenheter och hämta upp flyktingar på vägen tillbaka.

Konvojen som ska undsätta flyktingar i Ungern startade som ett Facebook-upprop. Under söndagen samlades åtminstone ett 100-tal bilar vid Ernst-Happel-Stadion i Wien.

– Jag är här för att hjälpa till. Jag har packat bilen med mat och kläder. Kanske kan vi hjälpa några tillbaka, säger Renate Daimler till SVT:s utsände i Wien.

#flykt

Lång vandring

Syftet med konvojen är att köra in mat och kläder till de flyktingar som försöker ta sig igenom Ungern. Många av dem är utblottade efter att ha blivit lurade av flyktingsmugglare. Det andra syftet är att plocka upp flyktingar längs med vägen tillbaka till Österrike.

Hittills har omkring 10.000 flyktingar kommit till Österrike de senaste dagarna. Inledningsvis kom många med bussar som Ungern satte in, men det var en engångsinsats. Nu är flyktingarna åter hänvisade till att gå längs med motorvägen från Budapest till Wien, en vandring på 20-25 mil.

Under natten mot söndag kom ett tusental till gränsstationen vid Nickelsdorf, men hundratals flyktingar rapporteras under lördagen ha inlett marschen från Budapest och de förmodas fortfarande vara ute på vägarna.

Hela vägen till Tyskland

Facebookuppropet för att hjälpa flyktingarna har samlat frivilliga även från Tyskland.

– Vi tänker att vi ska åka hela vägen till Tyskland med de flyktingar vi plockar upp, säger Tristan Thaller som tagit sig från München för att hjälpa till.

– Vi har väl alla sett bilderna av människorna som går längs med vägarna och det var det som gjorde att vi ville hjälpa till, säger Marius Pfeifer.

Organiserade av människor med megafoner sätter sig de frivilliga i sina bilar och börjar sakta rulla ut från Ernst Happel stadion. Konvojen bildar en flera hundra meter lång kö som bryts av då och då när trafiksignalerna slår om till rött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet