Tre kor, som satt fast i en hage efter jordskalvet på Nya Zeeland, har räddats. Foto: TT

Korna på Nya Zeeland räddade

Uppdaterad
Publicerad

De kor, som isolerades på en ö av gräs efter jordbävningen på Nya Zeeland, har räddats. Nu kräver en djurrättsorganisation att korna inte tas till slakteriet utan får ”pensioneras”.

De tre djuren, två kor och en kalv, blev världsberömda efter att de strandsatts på en ö som bildats av jordbävningen i söndags. Efter att de räddats skulle kotrion skickas till slakt, som planerat.

Men nu höjs röster att de  bör nu få tillbringa resten av livet i på ett lugnt och fridfullt ställe, hävdar djurrättsorganisationen Peta.

Bonden som äger korna säger att de var i desperat behov av vatten när de räddades. De övriga djuren i hjorden, där de tre ingick, kunde räddas efter jordskalvet.

Gå i pension

Enligt djurrättsorganisationen Peta bör korna och kalven nu tillåtas att ”gå i pension”, skriver tidningen New Zealand Herald.

Peta anser att det sätt som mjölk- och köttboskap behandlas är en slags av djurplågeri.

I ett upprop skriver organisationen att de tre djurens framtid är osäker.

– På Nya Zeeland och överallt runt världen uppmanade människor myndigheterna att rädda de här korna när de blev strandsatta efter skalvet men nu, när de är tillbaka på fast mark, är deras framtid i bästa fall skakig, säger Ashley Fruno, kampanjledare på Peta, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.