EU-rådets ordförande Donald Tusk inför torsdagens EU-toppmöte i Bryssel. Foto: AFP/TT

Kort EU-toppmöte med lång dagordning

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingfrågor, Syrienkriget, Turkiet, Ukraina-avtal, försvar och brexit. Det är en lång lista med ärenden när EU:s regeringschefer i dag möts för sitt sedvanliga toppmöte i december.

EU-ledarna väntas uttala sig för fortsatt samarbete med Turkiet och samarbete med flera länder i Afrika för att hindra att smugglare tar ut migranter och flyktingar i livsfarliga farkoster på Medelhavet.

Libyen ska stoppa flyktingar

Libyen ska få stöd med kustbevakningsfartyg och utbildning av kustbevakningen. FN-organisation IOM ska försöka informera och övertyga migranter som befinner sig i Libyen att det är bättre och säkrare att återvända till hemländerna. Av de 173.000 som i år kommit till Italien över Medelhavet är de flesta från länder som Nigeria, Eritrea, Guinea och Elfenbenskusten.

#flykt

Fördömer angreppen i Syrien

I det utkast till slutsatser som läckt ut i webbtidningen Politico står det att EU fördömer angreppen mot Aleppo från den syriska regimen och rysk militär, och att skyldiga till krigsbrott måste hållas ansvariga. ”EU ska överväga alla möjliga handlingsvägar” heter det i utkastet inför toppmötet.

Jag är bedrövad, jag tänker på det här varje minut, säger statsminister Stefan Löfven (S) om läget i Aleppo.

Löfven trycker först och främst på att den humanitära hjälpen måste få fungera.

– Det går inte att gång efter gång säga att nu har vi vapenvila, människor ska kunna ta sig därifrån – och så attackeras man. Man till och med attackerar ambulanser. Det är fullständigt oacceptabelt, säger statsministern på väg in till mötet i Bryssel.

Han oroas också över vad som ska ske efter Aleppo.

– Vi riskerar ytterligare slakt i andra delar av Syrien. Det måste få ett stopp detta och det är FN:s säkerhetsråd som ytterst ska klara det. Det går inte att två länder sitter och blockerar resolutioner och lägger in sitt veto och den här slakten bara får fortsätta, säger Löfven.

På väg in till mötet fördömde Storbritanniens premiärminister Theresa May regimens metoder i Syrien.

– President Assad och hans stödtrupper i Ryssland och Iran bär ansvaret för tragedin i Aleppo. Vi måste se till att de som är ansvariga för de här övergreppen ställs till svars. Vi måste också göra allt vi kan för att säkra en vapenvila så att FN kan hjälpa till att få folk i säkerhet, säger May.

Ukraina-avtal hotas

Ett avtal om frihandel och utökat samarbete med Ukraina har redan godkänts av 27 medlemsländer och av EU-parlamentet. Men Ukraina-avtalet blockeras av Nederländerna, sedan en majoritet i en folkomröstning där sa nej till avtalet.

EU väntas nu göra uttalanden för att klarlägga att avtalet inte betyder att Ukraina kan bli EU-medlem och att EU inte utlovar militärt stöd till Ukraina. Frågan är om det räcker för att regeringen i Nederländerna ska kunna  godkänna samarbetsavtalet.

Europeiskt ESTA införs

Efter det senaste årets terrordåd och efter påtryckningar från framförallt regeringarna i Tyskland och Frankrike väntas EU nu ta ytterligare steg för att utöka samarbetet kring säkerhet och terrorbekämpning.

Gränserna ska kontrolleras bättre genom så kallade flygpassagerarregister. Dessutom ska ett nytt system införas så att resenärer från länder utanför EU i förväg måste registrera sig, även om de inte behöver ha visum. Det ska bli en europeisk motsvarighet till amerikanska ESTA-systemet.

Militärt samarbete

I förslaget till slutsatser slås fast att europeiska länder måste ta ökat ansvar för säkerhet och försvar och att mer pengar måste användas för detta. Enligt förslaget ska mer militär forskning och materielutveckling göras gemensamt mellan fler länder. EU ska dessutom skaffa sig ökade möjligheter för att planera och utföra gemensamma operationer för både militära och civila insatser. Varje land har ansvar för sin militär, men samarbetet ska utökas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet