Nu härskar ett 32 meter högt Eiffeltorn i järn över stadssiluetten i den lilla kommunen Lipjan i Kosovo. Foto: SVT

Eget Eiffeltorn har rests i Kosovo

Publicerad

Har du någonsin känt för att äta en burek istället för baguette. Eller att dansa ringdans istället för ströva i Montmartre? Du vill klättra upp på Eiffeltornet utan mödan att resa till Frankrike en gång till? I så fall är Kosovo rätt plats för dig.

I lilla kommunen Lipjan som ligger söder om huvudstaden Pristina har restaurangägaren Bekim Beslimi beslutat sig för att resa en fallossymbol.

Nu härskar ett 32 meter högt Eiffeltorn i järn över stadssiluetten. Besökare erbjuds möjlighet att klättra upp på tornet. Men väl där uppe saknas Champ de Mars, istället får bestigaren en rätt blygsam vy över Lipjans åker.

”Viktigt för området”

Blerim Beslimi, son till ägaren Bekim Beslimi, berättar att det tog tre månader att bygga tornet. Han vet att det är långt ifrån det äkta, men förklarar varför det ändå är viktigt för området.

– Vi ville inge en känsla av Paris. Många människor som kommer härifrån vill resa till Frankrike, men har inte pengarna till det. Och vi vill göra det möjligt för dem att uppfylla sina drömmar, säger Blerim Besimi.

Bättre än orginalet

SVT Nyheter har pratat med Bedri Olluri som är en av besökarna som varit på plats och besökt tornet. Han får frågan huruvida han vill besöka det riktiga Eiffeltornet nu.

– Nej, nej! Jag känner inte behovet att åka till Paris och se det riktiga tornet. Det här är tillräckligt bra, om inte bättre, säger han.

Tornet står redo och i dag på lördagen sker den officiella invigningen. Restaurangen kommer hålla en tillställning där de lyser upp tornet och firar med fyrverkerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.