Foto: TT

Krigsbrottsåklagare kritiserar tandlöst FN: ”Finns ingen rättvisa för Syrien”

Uppdaterad
Publicerad

Den välrenommerade krigsbrottsåklagaren Carla del Ponte lämnar den särskilda FN-kommission som granskar mänskliga rättigheter i Syrien och kritiserar FN:s säkerhetsråd för att göra kommissionen tandlös.

– Den gör absolut ingenting, säger hon.

Carla del Ponte lämnar kommissionen efter fem år. Hon har tidigare åtalat krigsförbrytare efter krigen i Rwanda och forna Jugoslavien, men säger att hon nu ger upp.

– Jag lämnar kommissionen, som inte backas upp av någon politisk vilja, säger del Ponte, enligt rapporterar schweiziska nyhetsbyrån SDA.

Hennes roll är bara att vara ”ett alibi” säger hon.

– Jag har inga befogenheter så länge säkerhetsrådet inte gör någonting. Vi har ingen makt, det finns ingen rättvisa för Syrien.

Värre än Jugoslavien och Rwanda

Hon säger vidare att ”alla i Syrien är på den onda sidan. Assads regim har begått hemska brott mot mänskligheten och oppositionen består nu av extremister och terrorister”.

Enligt del Ponte är de brott mot mänskligheten som begås i Syrien värre än vad som hände i både forna Jugoslavien och Rwanda.

Kommissionen inrättades 2011 och har bland annat samlat bevis på kemiska attacker, folkmordet på Iraks yazidiska befolkning och bombningar av biståndskonvojer. Men FN har inte inrättat någon tribunal för att döma dem som begått krigsbrott.

I ett uttalande önskar kommissionen Carla del Ponte väl i hennes framtida åtaganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.