Krisen fördjupas i Burundi

Publicerad

Våldet växer och rädslan sprider sig i Burundi. Regimen eldar på etniska motsättningar och Afrikanska unionen (AU) varnar nu för katastrofala följder om krisen fortsätter.

Den tidigare chefen för den tutsiledda armén, Jean Bikomagu, sköts ihjäl utanför sitt hem i huvudstaden Bujumbura i lördags. Den sittande presidenten Pierre Nkurunziza och armégeneralen stod på varsin sida under det blodiga inbördeskriget som tog slut för tio år sedan. Mordet på generalen ses som en symbolisk attack på en nyckelperson inom tutsieliten.

– Armégeneralen var en direkt fiende till Nkurunziza. Mordet visar hur regimen försöker göra den politiska konflikten till en etnisk konflikt mellan tutsier och hutuer, säger Jesper Bjarnesen, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

Utländsk milis

Presidenten kallade enligt Bjarnesen in milis från Rwanda och Kongo-Kinshasa i våras. Miliserna övervakade de massprotester som utlöstes när Nkurunziza gick ut med att han skulle ställa upp för omval.

De senaste månaderna har kantats av våld och flera framstående personer har mördats. AU varnar för att situationen kan förvärras, vilket skulle få katastrofala konsekvenser för både landet och regionen. Risk finns för att situationen urartar i ett inbördeskrig.

Polisstat

– Många har redan lämnat landet och det skulle bli många fler om våldet fortsätter, säger Jesper Bjarnesen.

– Det är möjligt att landet snart blir en polisstat där allt motstånd mot regeringen körs ner av polisen.

Människor vittnar om hur de inte längre vågar vara utomhus under kvällarna. Bryter inget inbördeskrig ut, är det troligt att det internationella samfundet så småningom minskar pressen på en politisk lösning.

– Det skulle vara oerhört ledsamt då demonstranter har riskerat sina liv för att få öppna och demokratiska val, säger Jesper Bjarnesen.

Fakta: Burundi

Burundi var tidigare en belgisk koloni och har 10 miljoner invånare.

Ökat våld de senaste månaderna har fått experter att varna för nya etniskt drivna konflikter mellan de folkgrupper som kallas hutu och tutsi, en uppdelning som har oklart ursprung.

Det senaste inbördeskriget i Burundi krävde minst 300 000 människoliv. Ett fredsavtal slöts 2006. Den sista rebellgruppen var officiellt avväpnad i april 2009.

Både parlamentsvalet som hölls i juni och presidentvalet i juli fördömdes internationellt som varken fria eller rättvisa.

Källa: AFP, UD, Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.