En flicka hålls upp i folkmassan – tusentals flyktingar samlade i den kroatiska staden Tovarnik, på gränsen till Serbien, under torsdagen. Foto: TT

Kaotiskt vid kroatiska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

De tusentals människor som tagit sig in i Kroatien lovades först fri lejd. Men tongångarna ändrades när situationen snabbt blev kaotisk.

Över 7.000 migranter och flyktingar anlände på torsdagen till Kroatien. Tusentals samlades vid den lilla tågstationen i gränsstaden Tovarnik, där kravallpoliser sattes in för att hålla ordning bland de växande folkmassorna.

Långa köer bildades med människor som tvingades vänta i stekande sol på utlovade bussar till mottagningscenter runt om huvudstaden Zagreb.

#flykt

– Vi har pratat med polisen många gånger och de låter oss inte ge oss av. Vi har pengar och pass. Vi kan betala för bussar och hotell men de håller kvar oss här, sade 22–åriga Abdullah Janabi från Syrien, till AFP

Landet gjorde kovändning

Kaos uppstod när en grupp människor bröt sig igenom kravallpolisens linjer och flera började gå i riktning mot Zagreb. På onsdagen lovade premiärminister Zoran Milanovic att släppa igenom de väntande flyktingströmmarna. Men på torsdagen tycktes gränsen nådd.

– Kroatien kommer inte att ha möjlighet att ta emot fler, sade inrikesminister Ranko Ostojic.

Slovenien, nästa anhalt på den nya flyktingrutten genom Europa, ska nu införa tillfälliga passkontroller vid gränsen. Landet har även meddelat att man kommer att ta emot asylansökningar men inte låta flyktingar okontrollerat resa vidare mot Österrike.

Stängd ungersk gräns ändrade rutten

Efter det att Ungern stängt sin sydliga gräns mot Serbien har flyktingarna börjat ta en sydvästligare rutt, via Kroatien och Slovenien, mot Österrike och Nordvästeuropa. Inrikesdepartementet uppger att 20.000 människor väntas anlända till landet under de kommande två veckorna.

FN-organet UNHCR rapporterar nu om kaotiska scener från den kroatiska staden Tovarnik, vid gränsen mot Serbien, nu på morgonen.

– Det kommer tåg, men de rymmer inte alla dessa människor, säger Jan Kapic, talesman för UNHCR.

Flyktingarna undviker Ungern

Samtidigt har trafiken vid ungersk-österrikiska gränsen, där det handlat om tusentals desperata flyktingar dagligen den senaste tiden, nästan upphört. I Kärnten räknar österrikiska myndigheter till två anländande syriska familjer under natten, och i Burgenland har bara två personer kommit, rapporterar nyhetsbyrån APA.

I andra änden av den ungerska rutten, vid gränsbyn Röszke, blev det våldsamt när Budapest-regeringen hade stängt gränsen i onsdags. I desperation och ilska mot ungerska myndigheter försökte flyktingar storma gränsen, och kravallpolis svarade med vattenkanoner och tårgas.

Barn separerade från föräldrar

Enligt Amnesty International separerade ungersk polis minst fyra barn från deras föräldrar i det kaos som uppstod i samband med de upptrappade polisinsatserna.

– Mitt barn togs ifrån mig när jag höll hans hand och vi har varit ifrån varandra sedan dess, har en pappa till en åttaårig pojke sagt till Amnesty.

Slovenien ger asyl

Slovenien, sannolikt nästa anhalt på den nya migrantrutten genom Europa, har meddelat att asylsökande kommer att tas emot, medan andra kommer att skickas tillbaka. Premiärminister Miro Cerar sade på torsdagen att Slovenien kommer att hålla sig till bestämmelserna i Schengensamarbetet, vilket man, till skillnad från Kroatien, är en del av.

Schengenreglerna stadgar fri rörlighet för EU-medborgare mellan de länder som deltar i samarbetet. Tillfälliga gränskontroller får införas vid särskilda tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet