Burundis president Pierre Nkurunziza har nu återvänt till landet, enligt uppgifter. Foto: TT

”Extremt farligt läge i Burundi”

Uppdaterad
Publicerad

Ledarna bakom den militärkupp som skakat Burundi de senaste dagarna greps under fredagsmorgonen och landets president har återvänt till landet. Men enligt SVT:s Afrikakorrespondent befinner sig landet nu i ett extremt spänt och farligt läge.

Minst tre av ledarna för den militärkupp som i onsdags inleddes i Burundi ska under morgonen ha gripits av regimtrogen militär. Dessutom har ett vittne till nyhetsbyrån Reuters uppgett att en person dödats av polisen.

Landets president Pierre Nkurunziza ska även ha återvänt till presidentpalatset i huvudstaden Bujumbura och kommer under dagen att hålla ett tal till nationen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Oroligheter i Burundi

Enligt den brittiska dagstidningen The Guardian, som citerar AFP, ska ledaren för militärkuppen General Godefroid Niyombare i ett telefonsamtal med nyhetsbyrån under fredagsmorgonen ha sagt att: ”Vi har beslutat oss för att ge upp. Jag hoppas att de inte dödar oss.”

Militärkuppen i Burundi utlöstes av stora protester mot att landets president Nkurunziza, en tidigare hutu-rebellledare, meddelat att han kommer att kandidera för en tredje mandatperiod – vilket enligt oppositionen strider mot landets konstitution.

”För lite stöd”

Att militärkuppen nu misslyckas kan, enligt SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, tyda på att kuppmakarna inte fick det stöd de trodde sig ha hos befolkningen.

– De känner helt enkelt att de inte har militär kraft eller fick det stöd som de inledningvis trodde, så man kan väl konstatera att det här kuppförsöket har misslyckats.

Och enligt Johan Ripås befinner sig Burundi nu i ett känsligt och farligt läge, och frågan är nu vem som egentligen styr landet.

– Det är den stora frågan som måste redas ut så fort som möjligt. President Nkurunziza måste komma in och helt enkelt skapa lugn i landet i ett första skede. Sen återstår ju det kaos som rådde före protesterna mot att han vill försöka kandidera till en tredje period.

”Avgörande hur kuppledare behandlas”

Enligt SVT:s korrespondent finns det risk för att de senaste dagarnas utveckling kan leda till en våldsspiral i Burundi, och den mest brännande frågan är hur kuppledaren Niyombare kommer att behandlas av regimen.

– Det är helt avgörande hur de kommer att behandla Niyombare nu. Han ska vara gripen och han har gett upp. Det viktiga är ju nu hur han behandlas, helt enkelt att han inte mördas, så att det blir ännu fler konflikter och ännu mer våld i landet.

”Extremt spänt läge”

President Pierre Nkurunziza återvände enligt uppgifter till Burundi under gårdagen efter ett besök i Tanzania, men enligt Johan Ripås är det till ett helt annat land han nu kommit tillbaka.

– Nu är situationen helt annorlunda. De har ju attackerat alla de stora medieinstitutionerna och vi har haft protester i flera dagar. Nu beror det på hur folket nu kommer att agera. Och kommer polisen att agera mot de som protesterar? Läget är extremt spänt och farligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burundi

Mer i ämnet