Kurdgerilla kan ha begått krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den kurdiska YPG-gerillan kan ha gjort sig skyldig till krigsbrott genom att driva bort tusentals civila i Syrien, och har i vissa fall demolerat deras hem. Det hävdar Amnesty International i en ny rapport.

Invånare vittnar om att de kurdiska styrkorna har drivit bort icke-kurder i områden som har erövrats från IS. Motivet ska ha varit hämnd för bybornas förmodade sympatier för IS eller andra väpnade grupper. Civilia vittnar också om att de hotats med flyganfall från koalitionen om de inte lämnade sina hem.

Den kurdiska gerillan YGP, en av de viktigaste allierade i den USA-ledda koalitionen som bekämpar jihadiströrelsen Islamiska staten (IS). Människorättsorganisationen har besökt 14 städer och byar i norra och nordöstra Syrien, där YPG varit framgångsrikt i kampen mot IS.

”Missbrukar sin makt”

Amnesty säger att deras observatörer har hittat tecken på ”alarmerande övergrepp” utförda av YGP, som anses vara den beväpnade delen av kurdiska partiet PYD.

”De missbrukar sin makt och bryter flagrant mot internationella humanitära lagar”, skriver Lama Fakih, rådgivare på Amnesty, i ett pressmeddelande.

Avfärdar anklagelser

YPG:s talesman Redur Celil avfärdar anklagelserna som falska, skriver Reuters.

Ciwan Ibrahim, chef för Asayish, den självstyrande kurdiska administrationens polisstyrka, säger till Amnesty att det har förekommit tvångsförflyttningar men att det rör sig om ”isolerade händelser”, och att civila av säkerhetsskäl har flyttats undan frontlinjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.