Till vänster Dublins katolske ärkebiskop Diarmuid Martin, till höger två tjejer som firade valresultatet. Foto: TT

Vi behöver ”verklighetskontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Katolska kyrkan är i behov av en ”verklighetskontroll”. Slutsatsen dras Dublins katolske ärkebiskop sedan en irländsk folkomröstning med stor majoritet sagt ja till samkönade äktenskap.

– Det pågår en social revolution, och den startade inte i dag, säger Diarmuid Martin. Han röstade själv ”nej” med motiveringen att homosexuellas rättigheter ska respekteras men utan att det påverkar definitionen av äktenskapet.

Ärkebiskopen ser budskapet från det irländska folket som en ”stor utmaning”. Han pekar på risken för att kyrkan snarare blir en institution för likasinnade än en kraft som når ut till folket i påven Franciskus anda.

Påven själv har opponerat sig mot samkönade äktenskap, men tillfrågad om sin syn på homosexualitet svarade katolska kyrkans överhuvud:

– Vem är jag att döma?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.